Policija upozorava / Opasnost iz vinskih podruma: Muškarac se otrovao ugljikovim dioksidom mošta u vrenju

Image
Foto: RTL

Kako bi se izbjegle takve, ali i teže situacije policija je izdala upozorenje

26.9.2019.
11:54
RTL
VOYO logo

U Varaždinskoj ulici u Zbelavi u četvrtak oko 12.45 sati u u podrumskim prostorijama, 76-godišnjak se otrovao ugljikovim dioksidom. Kako je utvrđeno, do trovanja je došlo u podrumu u kojem je bilo više stotina litara mošta u vrenju jer je udisao plin nastao tijekom vrenja u zatvorenom prostoru.

76-godišnjak je izgubio svijest i srušio se. Pronašao ga je drugi muškarac i zahvaljujući djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu prevezen je u varaždinsku Opću bolnicu gdje mu je pružena medicinska pomoć. Ozljede mu za sada nisu okvalificirane. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ove nesreće, izvijestila je Policijska uprava varaždinska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se izbjegle takve, ali i teže situacije policija je izdala upozorenje.

'Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa preventivno upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljikovim dioksidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljikov dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.   

Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik nužan za disanje postaje nedostupan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljikova dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

Podrume treba prozračivati te se ne preporučuje samostalan ulazak u vinski podrum, s obzirom na to da u sredini zasićenoj ugljikovim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutnost ugljikova dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah, to je znak da u podrumu ima više ugljikova dioksida pa je prostor potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer je bitno smanjena sposobnost prosuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo