horor u makarskoj / Optužnica bivšem voditelju Hitne jer je odbio pratiti pacijenta tijekom transporta. Čovjek umro

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell/Ilustracija

Dodatno, terete ga da je naknadno mijenjao dokumentaciju kako bi predočio da pacijent nije bio vitalno ugrožen, koristio je i šifre medicinskog tehničara

16.6.2022.
11:16
Hrvoje Jelavić/Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 13. lipnja 2022., nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dr. Mate Kasala, bivšeg voditelja Hitne pomoći Makarska zbog počinjenog kaznenog djela nesavjesnog liječenja i dva kaznena djela sprječavanja dokazivanja.

Kako donosi Dalmacija danas, na teret mu se stavlja da je 21. studenoga 2020. od 3 sata i 32 minute do 4 sata i 50 minuta, kao dežurni liječnik jedne zdravstvene ustanove u jednom gradu na području Županije splitsko-dalmatinske, u kojoj je pacijent zatražio liječničku pomoć zbog ozljeda, iako je prvim pregledom utvrdio da se pacijent nalazi u teškom stanju te iako je bio svjestan kako vitalni parametri koje je utvrdio prilikom prvog pregleda jasno upućuju da je pacijent potencijalno životno ugrožen, olako držao kako svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta. Pacijent je umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terete ga da nije postupio pravovremeno i po pravilima struke, pacijentu se pogoršalo. Lijelnič nije bez odgode organizirao hitni transport pacijenta do KBC Split. Terete ga i da je odlučio kako neće prilikom transporta biti u pratnji vitalno ugroženog pacijenta. Čovjek je umro na putu do bolnice.

Image
POLICIJA PROVODI OČEVID /

Tragedija u Zagrebu: U trgovačkom centru pronađeno mrtvo tijelo. Muškarcu pozlilo u poslovnici?

Image
POLICIJA PROVODI OČEVID /

Tragedija u Zagrebu: U trgovačkom centru pronađeno mrtvo tijelo. Muškarcu pozlilo u poslovnici?

Okrivljeniku se stavlja na teret i da je 21. studenoga 2020., u prostorijama jedne zdravstvene ustanove na području Županije splitsko-dalmatinske u dokumentacijski list hitnog slučaja koji je sastavio medicinski tehničar, koristeći se šifrom medicinskog tehničara, svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i o njegovom medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent bio u potpunosti zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno, terete ga i da je od 21. studenoga 2020. do 21. siječnja 2021. u dokumentacijski list pacijenta naknadno upisivao lažne podatke o vitalnim parametrima čovjeka i o njegovom medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent prije transporta prema KBC-u Split bio relativno zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen.

Učinuo je to, terete ga, bi znatno otežao utvrđivanje svoje odgovornosti u kaznenom postupku za to kazneno djelo, stoji u priopćenju DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo