Ne bi on 7 godina u zatvor / Osuđeni kolovođa grupe silovatelja 15-godišnjakinje već je pobjegao iz Hrvatske? Uključuje li se Interpol?

Image
Foto: Dino STanin/Pixsell

Nitko još ne zna hoće li tjeralica imati njegovu sliku, godinu rođenja i zločin, te hoće li se naći na online tjeralicama Interpol

17.8.2022.
17:00
Dino STanin/Pixsell
VOYO logo

Danas je prvo Hina izvijestila da je mladić, koji je nedavno osuđen na sedam godina zatvora za grupno silovanje, nasilje i ucjene nad 15-godišnjakinjom u Zadru u bijegu, te da je Županijski sud u Zadru ovog tjedna za njim raspisao tjeralicu.

Nekoliko sati poslije Zadarski.hr neslužbeno je doznao i to da je prvookrivljeni iz skupine silovatelja djevojčice nad kojom su se njih sedmorica iživljavala čak godinu dana – vjerojatno već pobjegao iz Hrvatske. Policija ne zna gdje je, a provjeravali su ga i na adresi na kojoj je prijavljen da stanuje i po nekim drugim okolnim adresama gdje se ranije kretao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
strašna tortura /

Šest mladića osuđeno za silovanje maloljetnice kod Zadra: Djevojčicu su snimali, ucjenjivali i prijetili joj

Image
strašna tortura /

Šest mladića osuđeno za silovanje maloljetnice kod Zadra: Djevojčicu su snimali, ucjenjivali i prijetili joj

Riječ je o slučaju razotkrivenom 2019. za koji su nedavno pale nepravomoćne presude, ali kako za sve presude od pet godina zatvora naviše po slovu zakona osuđeni mora pravomoćnost čekati u istražnom zatvoru, tako je policija, odmah po dojavi da se ovaj nije prijavio, krenula privesti prvookrivljenog danas 22-godišnjaka.

"Svih šestero okrivljenika se branilo sa slobode, a prvookrivljenik nije došao na objavu presude. S obzirom na to da mu je izrečena kazna iznad pet godina zatvora, po zakonu mu je obvezno određivanje istražnog zatvora", rekla je Hini sutkinja Sandra Radanović, koja je donijela presudu u tom postupku, a ujedno je i glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sud je dao nalog policiji da ga dovede u prostorije zatvora u Zadru te smo izdali tjeralicu. Policija ga nije pronašla na njegovoj adresi, a kada ga pronađe, bit će priveden", kazala je sutkinja Radanović.

Šestorica mladića iz okolice Zadra u petak, 29. srpnja, su na Županijskom sudu nepravomoćno osuđena zbog višekratnog seksualnog zlostavljanja tada 15-godišnje djevojčice iz njihova mjesta. Četvorici su izrečene zatvorske kazne, dok dvojica neće iza rešetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvookrivljeni je dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, drugookriveni od dvije i pol, trećeokrivljeni od tri godine, a četvrtookrivljeni od godinu dana zatvora. Petooptuženom maloljetniku izrečeno je tri godine uvjetnog maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom 100 sati humanitarnog rada.

U vrijeme počinjenja kaznenih djela trojica su bili punoljetni, dvojica mlađi punoljetnici, a dvojica maloljetnici. Početkom suđenja, samo je jedan od njih bio još uvijek maloljetan, a jedan od optuženih u međuvremenu je poginuo u prometnoj nesreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom te su je ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose.

Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Obrana je tražila izuzimanje tih snimki kao nezakonitih, no Vrhovni sud je taj zahtjev odbio kao neosnovan. Iz toga je proizašlo, osim teških kaznenih djela protiv spolne slobode, između ostalog i posebno ranjive žrtve, i kazneno djelo dječje pornografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, nakon što se svim optuženima sudilo tako da su se mogli braniti sa slobode, nakon što je konačno u petak 29 srpnja pala prva nepravomoćna presuda, prvooptuženi, praktično osuđen kao kolovođa zlostavljanja 15-godišnjakinje, nije se pojavio na izricanju presude.

"On je u petak 29. srpnja osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina. Sud je istog dana donio rješenje o određivanju obligatornog istražnog zatvora i dao nalog policiji da ga dovede u prostorije zatvora u Zadru. Međutim, na prijavljenoj adresi nisu ga pronašli. Nakon toga smo u utorak 2. kolovoza za njim izdali tjeralicu. Ako ga policija pronađe, bit će priveden", kazala je sutkinja Radanović za Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni sutkinja Radanović ni policija nisu nam znali reći hoće li u slučaju raspisivanja međunarodne tjeralice biti otkriven identitet počinitelju teških seksualnih delikata protiv maloljetne osobe. Odnosno hoće li tjeralica imati njegovu sliku, godinu rođenja i zločin zbog kojeg se traži njegovo izručenje te hoće li se naći na online tjeralicama Interpola.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo