12.000 kuna / Ovo ni News bar ne bi smislio: Sud odredio da portal mora isplatiti odštetu zbog satiričnog teksta

Image

Tko god otvori satirični portal 'News bar' zna da čita lažne vijesti. No to tako ne vidi sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu

28.12.2018.
17:53
VOYO logo

Zagrebački sud je nepravomoćno presudio da News Bar Empire, izdavač satiričnog portala, mora Velimiru Bujancu isplatiti 12.000 kuna odštete zbog 'neistinitog, uvredljivog teksta' od svibnja 2015. godine. Ujedno mu isto toliko mora nadoknaditi i sudskih troškova.

Bujanca je zasmetao tekst naslova 'Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura' u kojem je, između ostalog, pisalo: 'vijest o zapljeni tisuću sto kilograma najfinijeg kolumbijskog bijelog praha bila previše za srce velikog Hrvata sa slabim srcem, Velimira Bujanca (…) koji se nasred šatora u Savskoj počeo gušiti i pao u nesvijest. Srećom, ekipa Hitne pomoći koja dežura kod šatora, smjesta ga je odvezla i u kombiju počela s reanimacijom.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bujanec je u sudnici ispričao kako je taj satirični tekst negativno utjecao na njega, na njegovu mamu, sestru, ali i prijatelje.

Priznao je i 'kako zna da News bar u svojim Općim uvjetima navodi da su objave na portalu izmišljene, ali da je taj tekst vidjelo preko 12.000 ljudi koji zasigurno uvjete korištenja News Bara nisu pročitali', piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnji glavni urednik News Bara Vlado Lucić pokušao je objasniti sutkinji da je News bar zamišljen da bude satirično-humoristični portal na kojem se ismijavaju društvene pojave u okviru izmišljenih događaja s ciljem nasmijavanja čitatelja.

No, za sud sporni tekst nije satirični osvrt već svjesna, uvredljiva izmišljotina obzirom da satira, prema stavu suda, predstavlja ismijavanje konkretnih anomalija u društvu (stvarnih činjenica i događaja) a ne izmišljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Satiričar Domagoj Zovak s News Bara šokiran je i ogorčen presudom jer udara na slobodu medija.

"Ja sam kriv u mjeri jer sam taj tekst napisao. Već na prvom ročištu je bilo jasno da sud neće shvatiti što je to satira. Za ovih par godina, mnogima smo stali na žulj pa je ovom presudom pukla brana da se pojedinci okuraže i tuže nas. Uložit ćemo žalbu, a hoćemo li morati pravdu potraživati na europskim sudovima gdje je satira uvriježena, vidjet ćemo. Mi svojim tekstovima ne sudimo ljude", zaljučio je Zovak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo