KRIŽEVAČKA POLICIJA U AKCIJI / Policija je na Silvestrovo aktivno sprječavala upotrebu pirotehnike: Jednima je oduzeta, drugi su je predali, a treći dobili i prijavu

Image
Foto: Ilustracija/Emica Elvedji/PIXSELL

Kazna za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način iznosi od 5.000 do 15.000 kuna

1.1.2022.
9:38
Ilustracija/Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Kako javlja PU koprivničko-križevačka, 31. prosinca, između 00.30 i 1.30 sati u Križevcima 48-godišnjak je posjedovao i uporabio dva pirotehnička sredstva kategorije F2, iako građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 za osobne potrebe. S druge strane, neka druga osoba s koprivničkog područja dragovoljno je predala 37 komada pirotehničkih sredstava koja je naposljetku preuzeo policijski službenik protueksplozijske zaštite.

No, policija je i od 62-godišnjaka oduzela tri komada pirotehničkih sredstava kategorije F2 i protiv njega će biti podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Podsjetimo, od ove godine zabranjena prodaja i korištenje petardi i redenika F2 i F3 kategorije. Ostala dozvoljena sredstva pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, poput raketa i kutija s vatrometom, mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i do isključivo do 1. siječnja. Nakon tog datuma, navedena pirotehnička sredstva više se ne smiju koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽAS NA SILVESTROVO /

Muškarac u Nizozemskoj bacao petarde, usmrtio dijete, drugo teško ozlijedio

Image
UŽAS NA SILVESTROVO /

Muškarac u Nizozemskoj bacao petarde, usmrtio dijete, drugo teško ozlijedio


Osobe mlađe od 18 godina, ali starije od 14 godina, mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorije F1, a to su bengalske šibice, male petarde, konfete, žabice, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično. Ova pirotehnička sredstva mogu se koristiti i nakon 1. siječnja, no nikako ih ne mogu koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok je za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo