zbogom jasna / Preminula velika hrvatska istraživačka novinarka Jasna Babić

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Bavila se istraživačkim novinarstvom, a nedavno je dobila nagradu Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo

31.10.2017.
12:35
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

U zagrebačkoj bolnici Jordanovac u dobi od 60 godina od posljedica teške bolesti umrla je velika hrvatska novinarka Jasna Babić.

Novinarka Jasna Babić počela se baviti novinarstvom osamdesetih godina u omladinskom listi poput Poleta, a za vrijeme Domovinskog rata bila je ratna reporterka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radila je za velik broj novinskih redakcija: Danas, Zapad, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Globus, Nacional, 24express...

Babić je bila jedna od osnivačica tjednika Nacional te uredništva Globusa i jedna od rijetkih novinara koja je dobar dio svoje novinarske karijere posvetila razotkrivanju glavnih likova hrvatske mafije. 
Napisala je dvije knjige: Urota Blaškić i Zagrebačka mafija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je dobila nagradu Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo, nije mogla doći na dodjelu ali su bile citirane njezine riječi:

"Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje. I ne želim uopće da mi Sabor, da mi bilo tko jamči slobodni prostor, jer to znači da mi je darovan. Kad je nešto darovano, kad je sloboda darovana, bila to i sloboda novinarstva - onda se brate mili može i oduzeti. Onaj tko daje taj i uzme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo