Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Mađu žrtvama i dijete

Prijavljena dvojica policajaca: 'Brutalno su mučili žrtve, a onda su ih skoro potpuno gole protjerali'

'Naoružani muškarci su brutalno mučili žrtve, a potom su ih prebijene i skoro potpuno gole nezakonito protjerali u B i H', tvrde

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Ilustracija
Hina/ 10.12.2020. u 14:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Centar za mirovne studije (CMS) podnio je u četvrtak dvije kaznene prijave u dva odvojena slučaja protiv dvojice nepoznatih policajaca zbog sumnje da su 13 migranata predali nepoznatim muškarcima koji su ih mučili, ponižavali i nezakonito protjerali, a jednu od žrtava i silovali.

CMS je precizirao da su u prvom slučaju žrtve, među kojima se nalazi i dijete, zaustavili policajci iz slunjske policijske postaje u mjestu Slunjčica te ih, prema svjedočenju žrtava, zatvorili u prostoriju policijske postaje na dva dana bez hrane. Potom su odvedeni na karlovački Županijski sud u svojstvu svjedoka protiv petog člana skupine.

Udruga dodaje da su iz sudskog rješenja vidljiva imena, datum i mjesto na kojem su zaustavljene žrtve što, ističu, potvrđuje navode žrtava. CMS tvrdi da sudsko rješenje dokazuje i da su žrtve bile u neposrednoj kontroli policije koja ih je, kako ističu, bez ikakve procedure prevezla na nepoznatu lokaciju i predala u ruke naoružanim muškarcima u crnim odorama s fantomkama na glavama.

''Naoružani muškarci su brutalno mučili žrtve, a potom su ih prebijene i skoro potpuno gole nezakonito protjerali u Bosni i Hercegovinu'', nadodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

CMS je priopćio da su u drugom slučaju počinitelji isprva mučili i premlaćivali žrtve u željezničkoj postaji Blata, nakon čega je MUP žrtve zadržao u garaži ogulinske policijske postaje gdje im, prema svjedočenjima, nije dana hrana niti im je objašnjeno zbog čega su zadržani. Potom su s još jednom skupinom izbjeglica odvedeni na nepoznatu lokaciju i ponovno predani muškarcima u crnim odorama koji su ih premlaćivali, natjerali da se skinu i leže jedni na drugima te ih uz prijetnje i ismijavanje ilegalno protjerali u BiH.

CMS je istaknuo da su kaznene prijave ''za jedno od najvećih kršenja ljudskih prava" podnijeli u četvrtak na Međunarodni dan ljudskih prava te da je o tim slučajevima ranije pisao britanski list The Guardian, dok je Jutarnji list objavio podatke koji ''nedvojbeno pokazuju kako je hrvatska policija postupala prema žrtvama''. Udruga je podsjetila i da je podnijela kaznenu prijavu u kojoj traži istragu suradnje između hrvatskih policajaca i naoružanih muškaraca za koje se pretpostavlja da pripadaju specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji ''Koridor'' MUP-a RH.

Upravo se čita

Image
napadači uhićeni

Otkriven razlog zbog kojeg je brutalno premlaćen mladić u zagrebačkom tramvaju: Svemu je kumovala cigareta?

''Ovi slučajevi još jednom potvrđuju sustavno nasilje i nezakonita protjerivanja koje provodi hrvatska policija, a koje s vremenom postaje sve brutalnije. Uloga hrvatske policije je jamčiti sigurnost, no u zadnje četiri godine svjedočimo upravo suprotnom, a nepostojanje učinkovitih i neovisnih istraga produbljuje nepovjerenje građana u institucije RH te ugrožava sigurnost svih građana Hrvatske'', zaključuje CMS koji je pozvao državno odvjetništvo da provede učinkovitu istragu.

Ministarstvo unutarnjih poslova po iznošenju ovih optužbi izvijestilo je da je odmah pokrenulo odgovarajuće provjere navoda te da im je "interes i cilj, s jedne strane, otkloniti svaku sumnju u postupanje hrvatskih policajca te, s druge strane, sankcionirati i ukloniti nepravilnosti ukoliko je do njih slučajno došlo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Uzimajući u obzir ozbiljnost optužbi koje se iznose, smatramo kako prije okončanja temeljitih provjera nije primjereno davati nikakve odgovore u odnosu na iznijete optužbe. Provjera navoda je i ovog puta otežana jer, nažalost, s bosansko-hercegovačke strane osim medijskih napisa nismo zaprimili niti jednu informaciju putem službene razmjene podataka koja bi nam bila korisna u provjeri navoda, a što nam je u interesu i što smo od bosansko-hercegovačke strane i zatražili", kazali su u MUP-u.

Hina/ 10.12.2020. u 14:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
JOŠ DVIJE OSOBE OZLIJEĐENE

Detalji nesreće na Jadranskoj magistrali: Vozačica prešla u drugu traku, poginuo muškarac na kojeg je naletjela

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba