'dobrodošao' / 'Prije se ostavljala poruka na telefonu, danas na društvenim mrežama'. Policija podsjeća što NE činiti kada odlazite na godišnji

Od susjeda nitko ništa nije vidio ni čuo. Videonadzor za iskusne lopove nije dovoljna zaštita, stručnjaci za RTL objašnjavaju što jest

28.7.2022.
22:00
VOYO logo

U Zagrebu je opljačkan jedan od najomiljenijih nogometnih reprezentativaca, Domagoj Vida. Lopovi su provalili u njegov stan u urbanoj vili u Šestinama i ukrali nakit u višemilijunskom iznosu.

Vida je inače na prelasku iz turskog u grčki nogometni klub, pa je možda i taj detalj privukao provalnike. O provalama u stanove Željka Miša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prezime na sandučiću jednog od legendarnih Vatrenih kao mamac za lopove. Iz stana u kojemu živi s obitelji kada je u Zagrebu, ukrali su dragocjenosti i nakit vrijedan 4 i pol milijuna kuna.

Željko Cvrtila, kriminalist: "To već najvjerojatnije i jest učinjeno. Istopljeno i pretvoreno u nakit i zlato koje ćete vi i ja opet kupovati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od susjeda nitko ništa nije vidio ni čuo. Susjedi s kojima smo razgovarali ne žele pred kameru jer ne žele da im ulica ponovno postane meta lopova, a jedna gospođa nam je rekla da je toga uvijek bilo kao i u svakom drugom kvartu u Zagrebu. Pogotovo u vrijeme godišnjih odmora.

I Vidini su vjerojatno bili na godišnjem, sudeći po objavama na društvenim mrežama. Tek kada su se vratili, vidjeli su što se dogodilo. Nogometaš je u fazi preseljenja iz Turske u Grčku. Danas je trebao biti u Ateni na potpisivanju ugovora za novi klub AEK, no put je zbog incidenta odgodio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje bismo mogli zaključiti da se radi o tipovanoj provali. To znači da je netko imao informaciju da se u tom stanu nalazi velika vrijednost stvari", kazao je Cvrtila.

A kako neslužbeno doznajemo, ušli su sa stražnje strane od šume preko terase u prizemlju. Policija još istražuje što se dogodilo i ponovno apelira na građane. Mislav Švigir iz Službe prevencije PU zagrebačke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne ostavljati poruke da nas nema. Te su se poruke nekad ostavljale na telefonskim sekretaricama, danas se ostavljaju na društvenim mrežama, pogotovo ako se radi o javnom profilu na društvenoj mreži. Dovoljno je da objavite fotografiju i na neki način potencijalnom provalniku pošaljete poruku da je dobrodošao."

Videonadzor za iskusne lopove nije dovoljna zaštita. Ključ je u alarmu, kažu stučnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roman Grujić, tehnička služba tvrtke za prodaju sigurnosnih sustava: "U modernim sustavima oni imaju spojen sustav na aplikaciju mobilnu. Doći će njima u tom trenutku aplikacija na mobitel i naravno oglasit će se sustav za zvučnu signalizaciju na objektu."

No u prvih pola godine provala u domove upola je manje. Urodilo je plodom, kažu u policiji, ponavljanje savjeta: Ne ostavljajte gotovinu i vrijedne predmete u kući, zaposlite susjede da dižu rolete, pale svjetla i skupljaju poštu. Stopostotna zaštita ne postoji, ali protuprovalna vrata, kamere i alarmi mogu uvelike pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo