Ubojstva u Solinu / Prva presuda na najvišu moguću kaznu zatvora u Hrvatskoj: 50 godina zatvora jer je batom za meso i čekićem ubio susjede

Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

Batom za meso i čekićem je nanio Vicencu Uvodiću 13 udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga ubo nožem u trbuh

8.2.2021.
13:50
Miranda Cikotić/PIXSELL
VOYO logo

Na zatvorsku kaznu od 50 godina, najveću dosada dosuđenu u Hrvatskoj, nepravomoćno je na splitskom Županijskom sudu osuđen Luka Juretić (26) iz Solina zbog teškog ubojstva svog 92-godišnjeg susjeda i pokušaja ubojstva njegove supruge (87).

Juretić je optužen da je 2019. susjeda brutalno usmrtio nožem, batom i čekićem, a susjedu izudarao po glavi od čega je preminula dva mjeseca kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za teško ubojstvo Vicenca Uvodića Juretić je u ponedjeljak dobio 35 godina, dok je za teško ubojstvo u pokušaju njegove supruge Senke Uvodić dobio 23 godine te mu je izrečena jedinstvena kazna od 50 godina.

Juretić nije bio u sudnici na izricanju presude, a uz kaznu dugotrajnog zatvora je dobio i mjeru obveznog liječenja o ovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj obrani pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Dinko Mešinu je rekao da se ničega ne sjeća, kao i da je taj dan bio zbunjen te uplašen kada su ga odveli u policiju.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Rene Laura je u svom završnom govoru istaknula da je Juretić ušao u stan svojih susjeda na vrlo prevaran način. Pustili su ga u stan uz puno povjerenje jer je tražio brašno za palačinke, istaknula je tužiteljica, zatraživši kaznu dugotrajnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelj Luke Juretića, splitski odvjetnik Boris Majić, je u svom završnom govoru kazao da su predmeti koje je policija zaplijenila oduzeti nezakonito i da su bezvrijedni te se ne može govoriti o koristoljublju, ali ni o nemoći žrtava s obzirom da je bračni par, po kazivanju njihova sina, bio dobrog zdravlja i mogli su se sami o sebi brinuti. Zaključio je da s obzirom kako se njegov klijent ničega ne sjeća da bi bilo najbolje osloboditi ga.

Tijekom suđenja je utvrđeno da je Juretić 24. siječnja 2019. došao do vrata stana svojih susjeda, a kada mu je Senka Uvodić otvorila Juretić je pitao za malo brašna. Kada je krenula prema kuhinji, ostavivši otvorena vrata, Juretić ju je izudarao čekićem i batom po glavi. Slomio joj je ruku i nanio teške i po život opasne ozljede od kojih je preminula dva mjeseca kasnije na liječenju u splitskoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom je krvavom pohodu napao i Senkinog supruga Vicenca (92) kojega je udario 13 puta po glavi i to pet puta batom za meso, sedam puta čekićem da bi ga na kraju uboo nožem u trbuh nakon čega je žrtva umrla.

Juretić je iz stana potom ukrao ručni sat, zlatni nakit, kovanice, čokoladice, upaljače i spajalice. Otišao je zatim dva kata iznad, u svoj stan u kojem je kasnije i uhićen zahvaljujući tome što je Senka Uvodić još uvijek bila živa te je rekla tko ih je napao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo