Radikalizacija antimaskera / Psihijatar o ubojstvu zbog maske u Njemačkoj: '30 godina bavim se PTSP-om i mislim da niti mi nismo daleko od toga'

Image
Foto: RTL

"Stres se kod građana stvorio i zbog mjera koje su često bile nejasne", smatra Vukušić

21.9.2021.
22:20
RTL
VOYO logo

Dokle može otići ovo ludilo i koronaška radikalizacija društva govori stravičan primjer iz Njemačke. Prodavač na benzinskoj pumpi ubijen je jer je od kupca zatražio da stavi masku. A ovaj je umjesto maske izvukao pištolj donosi za RTL Direkt Darinka Trgo

Skinuo je masku da ga isprovocira. Nakon što mu je 20-godišnjak rekao da bez nje ne može na benzinsku pumpu, Nijemac je otišao kući i vratio se s pištoljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počinitelj je uzeo paket od šest limenki piva, te je otišao na blagajnu. Skinuo je masku. Blagajnik ga je još jednom upozorio da masku mora imati na licu. Počinitelj je zatim izvadio pištolj i ustrijelio blagajnika u glavu", ispričao je poslije što se dogodilo Kai Fuhrman, javni tužitelj.

Učinio je to, kako je kasnije rekao policiji, jer mu se trenutne mjere uvedene zbog korone nisu svidjele i stvarale su mu pritisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećao se kao da je stjeran u kut zbog cijele situacije i nije vidio drugog izlaza nego da primjerom pokaže nezadovoljstvo", kazao je Fuhrman.

Na radikalno iskazivanje nezadovoljstva nije se pripremao, ubojstvo je počinio u afektu, smatra psihijatar Herman Vukušić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zaluđen teorijama zavjere /

Antimaskera koji je ubio radnika na benzinskoj, susjedi su se bojali: 'Bilo je pitanje vremena. Trajalo je to godinama'

Image
Zaluđen teorijama zavjere /

Antimaskera koji je ubio radnika na benzinskoj, susjedi su se bojali: 'Bilo je pitanje vremena. Trajalo je to godinama'

"Taj čovjek je u tom trenutku imao sniženi prag tolerancije na podražaje. To se dešava kada nakon dugog izlaganja stresu i frustrirajućim situacijama vam padne prag snošljivosti na podražaje koje dobivate svaki dan. Pa na nešto na što ne biste uopće reagirali, reagirate u posve suprotnom i agresivnom smjeru."

Dvije godine pandemije, maske, zatvaranja u kuće i ograničavanje kretanja, kod nekih 
su stvorili frustracije, smatraju stručnjaci. Frustracija zbog mjera bilo je i kod nas. Prošlo ljeto, u Crikvenici, starija je gospođa upozorila dvije mlađe da joj stoje blizu i ne nose masku, a one su je fizički napale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji mjesec kasnije, sličan slučaj u zagrebačkom tramvaju. Zbog jednog putnika koji nije htio staviti masku, potukao se glumac Božidar Košćak poznat kao Kumpić iz Smogovaca.

Stres se kod građana stvorio i zbog mjera koje su često bile nejasne, smatra Vukušić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno smo se tražili, lutali, išli iz krajnosti u krajnost, što je rezultiralo visokom razinom frustracije kod nacije. Ja se nadam i ne želim da nam se dogodi ovakvo nešto kao u Njemačkoj, ali kao netko tko se 30 godina bavi traumatskim stresom, mislim da nismo daleko od toga."

U posebnom su problemu vozači tramvaja, prodavači u trgovinama, konobari i svi ostali koji svaki dan moraju glumiti policajce i kontrolirati tko ne nosi masku. 20-godišnji radnik na benzinskoj pumpi u Njemačkoj, to je platio životom. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo