Proglašen krivim

Saucha nakon presude: 'Pothlađen sam. Sjedio sam pod otvorenim prozorom. Što god kažem, može biti loše'

Saucha je u aferi Dnevnice' nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
rtl.hr/HINA/ 16.12.2020. u 11:05

Na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena je u srijedu nepravomoćna presuda za tzv. "aferu dnevnice", u kojoj Uskok tereti bivšeg predstojnika premijerovog ureda Tomislava Sauchu i njegovu tajnicu Sandru Zeljko za lažiranje putnih naloga.

Saucha je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine. Izrečena mu je i zabrana obavljanja dužnosti državnog službenika u trajanju od pet godina.

Zeljko je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri i pol godine. I njoj je izrečena zabrana obavljanja dužnosti državnog službenika.

Na čitanje presude stigao je Saucha. Zeljko nije došla na izricanje presude koju je objavilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Sanje Mazalin.

Image
Nepravomoćna presuda

Lažiranje putnih naloga: Tomislav Saucha osuđen na tri, a Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora u aferi 'Dnevnice'

Image
Nepravomoćna presuda

Lažiranje putnih naloga: Tomislav Saucha osuđen na tri, a Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora u aferi 'Dnevnice'

Nakon izricanja presudeSaucha je novinarima dao kratku.

"Ne znam što da vam kažem. Između ostalog, pothlađen sam, hladno mi je, sjedio sam tamo pod otvorenim prozorom sat i pol. 

Upravo se čita

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

Ne mogu komentirati, ovo je tek prvostupanjska presuda, preda mnom je još velika bitka. Što god kažem, može biti loše. Ne mogu jednostavno ništa komentirati. Ovo nije politika, ja nisam više saborski zastupnik, ovo nisu političke teme, ovo je moj život", kazao je te dodao da nije kriv.

Solidarno moraju u državni proračun uplatiti 590.000 kuna u roku od godine dana od pravomoćnosti presude. Zeljko pored toga mora u proračun uplatiti 350.000 kuna. Moraju platiti i troškove vještačenja u iznosu od 51.000 kuna u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude.

Sauchin odvjetnik Darko Maržić najavio je žalbu izrazivši nezadovoljstvo presudom. 

''Mi ćemo protiv presude izjaviti žalbu, mislimo da imamo jako puno argumenata. Ja sam na neki način računao da će sud usvojiti naše argumente, ali sud ih nije usvojio, vidjet ćemo što će biti u obrazloženju presude'', kazao je Sauchin odvjetnik. 

Dodao je da će ključni argumenti u žalbenom postupku biti da su svi svjedoci koji su tijekom suđenja nešto izjavili protiv Sauche, duboko involvirani i zainteresirani svjedoci. 

''To su ljudi koji su branili sami sebe. Naravno da vještačenja potpisa koja su završena u nekoliko sekundi i imaju nestručnih zaključaka ne mogu biti prihvatljiva'', kazao je i izrazio nadu da će viši sud naše argumente iz žalbe. 

Uskok zadovoljan presudom, ali razmatra žalbu zbog visine kazni

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac kazao je da je ovakva presuda bila očekivana i izvjesna s obzirom na dokaze koje su iznijeli pred sudom. 

"S presudom smo zadovoljni. Na neki način, ova je presuda bila jedina moguća i ispravna", poručio je dodavši da bi, međutim, Uskok mogao uložiti žalbu na visinu izrečene kazne. Istaknuo je da su kazne razmjerno visoke u zbroju, ali da su pojedinačno blizu ili iznad minimuma.

“Radi se o relativno velikom broju kaznenih djela koja se stavljaju na teret. Smatramo da bi kazne trebale biti malo veće, tim više što je riječ o zaposlenicima u Banskim dvorima, dakle to nije mjesto gdje bi se trebalo ovako pomalo krasti godinama. Mislim da ćemo se žaliti”, kazao je Ostroganac.

Kazao je da će država pokušati vratiti gotovo 600 tisuća kuna, koliko su po presudi Saucha i Zeljka izvukli iz proračuna lažiranjem putnih naloga, ali tek nakon što se donese pravomoćna presuda. 

rtl.hr/HINA/ 16.12.2020. u 11:05

Više s weba

Pročitajte još

Image
U Karlovcu

Na kupalištu prvo pokrali sinove, povadili im sve iz džepova, a sutradan i majku: 'Uzeli su i grickalice...'

Više s weba