ogorčenost i tuga / Stanovnici Blata blokirali promet: 'Institucije ne rade svoj posao sve dok se ne dogodi tragedija'

'Mjesecima se šalju dopisi, zamolbe i e-mailovi. Dobili smo odbijenice s obrazloženjem da je sigurnost prometa u redu'

24.5.2019.
19:04
VOYO logo
Image

Stanovnici Blata okupili se na mirnom prosvjedu i položili lampaše na mjesto nesreće

Image

Stanovnici Blata okupili se na mirnom prosvjedu i položili lampaše na mjesto nesreće

Nakon što je u četvrtak navečer u zagrebačkom naselju Blato poginula sedmogodišnja djevojčica dok je prelazila ulicu, u petak od 19 sati stanovnici su blokirali promet na Karlovačkoj cesti na mjestu gdje se dogodila ta strašna nesreća. Istodobno, održava se i bdjenje za poginulu djevojčicu.

Tamo je i reporterka RTL-a Matea Damjanović koja se uživo javila u RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarala je s jednom stanovnicom ovoga zagrebačkog kvarta.

"Kao prvo, okupili smo se zato jer je to moglo biti bilo čije dijete. Institucije ne rade svoj posao dok se ne desi tragedija. A ovo je velika tragedija", kazala je za RTL Danas Ana Bačura Vračerić i dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već mjesecima se šalju dopisi, zamolbe i e-mailovi. Na sve moguće adrese. Dobili smo odbijenice s obrazloženjem da je sigurnost prometa u Blatu u redu", kazala je i dodala da prometne nesreće u ovom dijelu grada nisu rijetkost, nego svakodnevica.

Odgovor iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet

Budući da mještani tvrde da su nedavno potpisali peticiju kojom traže vraćanje uspornika, na upit RTL-a da nam objasne zašto uspornici nisu vraćeni nakon rekonstrukcije Karlovačke ceste, iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet odgovorili su ovako. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov odgovor prenosimo u cijelosi:

"Obavještavamo Vas da je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet po saznanju o prometnoj nesreći žurno izvršio očevid na Karlovačkoj cesti te su u koordinaciji s MUP, PUZ, Policijskom upravom zagrebačkom postavljene umjetne izbočine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev koji smo dobili od Vijeća mjesnog odbora Blato, posredstvom Ureda za mjesnu samoupravu iz veljače ove godine u kojem je traženo frezanje asfalta, dodatna signalizacija, smanjenje brzine i tri lokacije za izbočine u Karlovačkoj cesti nije sadržavao lokaciju na kojoj se dogodila nesreća izazvana očito zbog neprilagođene brzine.  

Nažalost, tragedija u Blatu, na Karlovačkoj cesti dogodila se unatoč postavljenoj zakonski važećoj prometnoj regulaciji sa ograničenjem brzine na 40 km/h te propisno uspostavljenim i obilježenim pješačkim prijelazom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da podsjetimo, na Karlovačkoj cesti u zagrebačkom naselju Blato u četvrtak u 21.10 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginula sedmogodišnja djevojčica. 

"Dojurio je s oko 100 na sat"

Dijete je s tatom prelazilo cestu preko pješačkog prijelaza u blizni njihove obiteljske kuće kada je na njega naletio BMW krapinskih registracijskih oznaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretni otac je za RTL prepričao što se dogodilo kobne večeri.

"Mi smo stajali ovdje, na zebri. Rekao sam curama da čekaju jer auti jure i ne vidi se dobro iza zavoja. Velim im: 'Ne vidim i ne čujem nikoga. Možemo'. Moja Greta da će krenuti, a on je dojurio s oko 100 na sat. Vidio sam da je pod utjecajem alkohola, ali nije kočio. Siroticu je odbacio skroz do stupa", kroz suze je ispričao neutješni otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što da kažem? Znači, mora jedan mali ljudski život otići, koji je tek počeo živjeti, da bi se netko trgnuo iz svoje fotelje i rekao: 'idemo ljudima omogućiti da djeca mogu normalno ići u školu. Zar je ovo put za djecu da idu prema autobusu ili dućanu?", zapitao se. 

U petak poslijepodne na mjestu tragedije počelo je postavljanje novih uspornika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo