'Izazivanje nereda'' / Sud u V. Gorici: Tužiteljstvo će kazneno prijaviti 10 Torcidaša s A1, a istražni zatvor za njih 44

Image
Foto: Pixsell

Sumnjiči ih se za kaznena djela za koje je predviđena kazna zatvora od pola do pet godina, neke se još ispituje zbog žestokih sukoba s policijom

23.5.2022.
12:27
Pixsell
VOYO logo

Glasnogovornica Županijskog suda Kornelija Kallay Blažeković. kazala je da su suci istrage danas primili prvi prijedlog za određivanje istražnog zatvora za 10 od ukupno 44 izazivača navijačkih nereda na autocesti A1, pripadnika Torcide.

"Državno odvjetništvo u Velikoj Gorici će vrlo vjerojatno zatražiti određivanje istražnog zatvora za svih 44 uhićenika. Najvjerojatnije će ići četiri odvojena prijedloga za po 10 osumnjičenika u skupinama. Prijedlozi za određivanje istražnog zatvora stizat će na odjel za istrage velikogoričkog suda gdje su dežurne tri sutkinje", rekla je Kallay Blažeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
policija o sukobu /

'Navijači su bacali rakete na benzinsku, baklju u kombi s policajcima. Tri policajca su pucala'

Image
policija o sukobu /

'Navijači su bacali rakete na benzinsku, baklju u kombi s policajcima. Tri policajca su pucala'

Osumnjičenima se kao kazneno djelo navodi izazivanje nereda iz članka 324. stavka 2. Kaznenog zakona za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Riječ je o sudjelovanju u nasilju ili poticanju na nasilje sudjelovanjem u mnoštvu, i to iz mržnje.

U stavku 1. tog istog zakona, gdje se ne spominje pobuda "iz mržnje", navodi se predviđena kazna "do tri godine zatvora". Treći stavak tog zakona, pak, kaže da se onoga tko se udalji na zahtjev službene osobe iz takvog mnoštva, neće kazneno goniti po članku 324.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status 44 uhićenih, dok je glasnogovornica davala izjavu, bio je da su svi ili već ispitani ili su još bili na ispitivanju u Županijskom odvjetništvu. Kako neslužbeno doznaje RTL, prvih deset ispitanih navijača kazalo je da nisu krivi te da nisu htjeli izaći iz auta. Kazali su da ih je policija napala. Dvije osobe osuđivane su i ranije, jedan je osuđen za slično djelo, a drugi zbog droge. Neslužbeno doznajemo i da svi imaju svoje odvjetnike.

11 hitaca u tlo, 4 ranjena

Riječ je o žestokim, masovnim sukobima između policije i navijača Hajduka koji nisu bili pušteni na stadion u Maksimiru na utakmicu između GNK Dinamo i HNK Hajduk zbog toga što su odbili ostaviti transparente i bubnjeve. Ovisno o izvorima, navodilo se da su okruženi interventnim policajcima proveli četiri do pet sati pred stadionom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je konačno konvoj sa 1500 navijača, što ga je osiguravala policija, krenuo autocestom A1 iz Zagreba prema jugu, dio navijača zaustavio se ispred benzinske crpke u Desincu i tamo se sukobio s policijom. Nekoliko policajaca pritom je pucalo u zrak, kako navode, i u tlo.

Kako je tlo bilo betonsko, od 11 hitaca u tlo, koliko su naveli iz PUZ-a, ranjena su četiri izgrednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo