godišnjica tragedije / Supruga i majka vatrogasaca poginulih na Kornatima: 'Živim jadno i bijedno. Sanjam kako je bilo prije...'

Image
Foto: Pixsell

Nezapamćena tragedija i zašto se morala dogoditi i dalje proganja obitelji poginulih vatrogasaca

30.8.2020.
8:54
Pixsell
VOYO logo

Još jedna tužna obljetinica danas - 13 godina od kornatske tragedije u kojoj je stradalao 12 vatrogasaca, a preživio samo jedan - Frane Lučić i to s teškim posljedicama. 

"Prošle su godine, ali osjećaj je uvijek isti. Tjedan dana prije uhvati me grč u srcu i u grlu. Predosjetim ja to. I kad ne znam koji je datum, moja duša zna. Drago mi je da ljudi dođu i da se sjete. Da obilježe stradavanje ljudi, jer to je sve što je ostalo", rekla je uoči još jedne godišnjice za 24 sata Ajka Crvelin, majka i supruga dvojice vatrogasaca poginulih na Kornatima 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S gašenja požara na Kornatu nisu se vratili Ante (24) i Ivica Crvelin (52) i njihovi kolege Marko Stančić (16), Hrvoje Strikoman (18), Gabrijel Skočić (19), Ivan Marinović (32), Dino Klarić (33), Tomislav Crvelin (23), Karlo Ševerdija (17), Josip Lučić (19), Ante Juričev Mikulin (22) ni Marinko Knežević (52).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako teško se nosim s tim. Vraćaju mi se slike u glavi. Sanjam ih, vidim ih pred očima. U snovima mi nikad nisu mučne stvari, samo lijepe. Sanjam kako je bilo prije i kako smo se zajedno smijali", govori ovra hrabra žena.  

"Kako živim? Nikako, jadno i bijedno. Imam suprugovu mirovinu, koja je jako mala, pa jedva preživljavam. Prije tri i pol mjeseca umrla mi je mama od 94 godine. Dotad sam se imala o kome brinuti. A zajedno smo koristile i njezinu socijalnu mirovinu, pa smo izlazile na kraj", priča Ajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da odštetu za poginule vatrogasce nisu dobili, jedino 220.000 kuna za duševne boli po poginulom vatrogascu, što je davno otišlo... 

Njezin Ante je, opisuje pokojnog sina, bio veliki sportaš, igrao je profesionalno odbojku u Šibeniku, planirao je i igrati košarku u Osijeku. Sve je već bilo spremno, trebao je samo još spustiti svoj potpis na papir i početi igrati. Ali ni potpisa, ni igre... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nesreću na Kornatima nitko nije odgovarao. 

"Osjećam se jako jadno zbog toga. Poginulo je 12 ljudi, a da nitko nije odgovoran za to, pa to nema nigdi na svitu, nigdi! Zapovjednik Dražen Slavica je imao propusta, i to puno, ali nije on glavni krivac. Njega krivim što nije poslušao moga muža ako mu je rekao ‘Zapovjedniče, idem ja, sina mi ostavi’. I nije istina da je sin jedva čekao ući u helikopter. Nije mu bilo prvi put da se vozi. Nije bio lud za tim da se vozi u helikopteru", kazala je Ajka te dodala da ne vjeruje da ih je progutao eruptivni požar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono malo požara trave, pa to bi bila i ja preskočila! Helikopter je morao udariti u stijenu i prolio se kerozin po njima, to ih je, vjerujem, dokrajčilo. Nema šanse da je bio eruptivni požar, nema govora, ‘iljadu posto! Sve je od početka išlo krivo pa je krivo i naopako završilo. Trebala je biti dodatna istraga, trebalo je naći odgovorne, ali oni sve po svoju i dan danas se ništa ne zna i nitko nije odgovoran", zaključila je Ajka Crvelin

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo