Mogao je dobiti milijune / Tko je prvi Hrvat kojeg je Europsko tužiteljstvo osudilo za izvlačenje novca iz EU fondova?

Image

Međimurac je prvi čovjek u Hrvatskoj protiv kojeg je Europsko tužiteljstvo podiglo optužnicu

11.7.2022.
11:41
VOYO logo

U svibnju ove godine je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao optužnicu protiv vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj. Danas je Županijski sud u Zagrebu donio presudu kojom je okrivljenik proglašen krivim zbog subvencijske prijevare.

Okrivljenik je proglašen krivim da je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), krajem 2020. godine, podnio zahtjev za izdavanjem bespovratnih sredstava u iznosu od 7.439.500,00 kuna (989.214 eura). Od toga se 85 posto (6.323.575 kn ili 840.832 eura) odnosilo na sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) proračuna Unije, dok se 15 posto (1.115. 925 kuna) odnosilo na Državni proračun Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje potpore, okrivljenik je uz zahtjev APPRRR-u priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika, čime je lažno prikazao da ispunjava obvezni uvjet za prijavu.

Međutim, do tražene isplate nije došlo jer je APPRRR odbio zahtjev za potporom uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda je donesena na temelju sporazuma stranka budući da je okrivljenik u cijelosti priznao kazneno djelo. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Ovo je prva presuda u Hrvatskoj otkako je EPPO počeo s operativnim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telegram je neslužbeno doznao da je optužnica podignuta protiv Danijela Vinkovića, direktora u Poljoprivrednom obrtu Vinković koji je osnovao njegov otac Zlatko Vinković.

Radi se o obitelji poljoprivrednika iz Međimurja, koja se još od 2000. godine bavi proizvodnom krumpira. Još proizvode luk, češnjak, tikve, ciklu i kupus. Prema dostupnim podatcima, svi članovi obitelji uključeni su u rad obrta, a uz proizvode imaju i značajne skladišne kapacitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo