Dobitnica više nagrada / Tužna vijest: Preminula je književnica Anđelka Martić, autorica popularnog 'Pirga'

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

1973. u Poljskoj je odlikovana Ordenom smijeha, jedinstvenim odlikovanjem

12.11.2020.
9:37
Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

Nakon duge i teške bolesti, u 97. godini života preminula je poznata zagrebačka književnica Anđelka Martić. Osim što je bila književnica, bila je i prevoditeljica. 

Anđelka Martić hrvatska je književnica najpoznatija po svojim djelima za djecu. Rođena je 1. svibnja 1924 godine, a najpoznatije djelo joj je kratki roman Pirgo, priča o prijateljstvu dječaka i laneta u danima Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životni put

Odrasla je na zagrebačkoj Trešnjevci, u obitelji s troje djece od kojih je ona bila srednje dijete. 1933. preminuo joj je otac. Majka joj je bila boležljiva i puno je vremena provodila u bolnici, zbog čega je Anđelka često provodila vrijeme kod bake i djeda na selu. To djetinjstvo između sela i grada kasnije će joj postati jedan od glavnih motiva i inspiracija te će ga opisati u mnogim svojim kjnigama.

Njena djela

Prve pjesme objavljene su joj u časopisu "Kulturni prilozi" koji je izlazio na Papuku. Poslije rata radila je kao novinarka u listovima "Vjesnik" i "Omladinski borac" te u dječjem časopisu "Pionir". Bila je glavni i odgovorni urednik dječjeg časopisa "Radost" i glavni urednik izdavačke tvrtke "Naša djeca" u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisala je pjesme, crtice i dječje priče i slikovnice, a izdana joj je i knjiga proze za odrasle. Djela su joj prevođena na mnoge strane jezike, a ona sama je prevela i veći broj knjiga sa slovenskog jezika. Dobitnica je i mnogih priznanja i nagrada.

Image
Tko može, neka im pomogne /

Koronakriza pogodila i Dubrovčane: 'Obitelji su gladne, bojim se ove crne zime!'

Image
Tko može, neka im pomogne /

Koronakriza pogodila i Dubrovčane: 'Obitelji su gladne, bojim se ove crne zime!'

Mnogobrojne nagrade

Za svoj književni rad Anđelka Martić odlikovana je Ordenom rada sa zlatnim vijencem. 1969. dobila je nagradu čitalaca "Ivan Goran Kovačić", 1971. nagradu festivala "Kurirček" u Mariboru, a 1972. nagradu "Kurir Jovica" koju je dodjeljivao Savet za vaspitanje i zaštitu dece Jugoslavije. 1973. u Poljskoj je odlikovana Ordenom smijeha, jedinstvenim odlikovanjem koje Republika Poljska u ime djece Poljske dodjeljuje ljudima posebno zaslužnima za njihovo vedrije i ljepše djetinjstvo. 1975. dobila je nagradu Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije "4. juli" za svoje književno stvaralaštvo, a 1984. povelju "Zmajevih dečjih igara" za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo