netolerancija / U Zagrebu napadnuta skupina gej mladića. Pride: 'Nikakve nas prijetnje neće otjerati!'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Homofobima možemo jedino poručiti da smo mi posvuda, u svakom kutku ovoga grada, u svakom klubu!'

15.7.2022.
14:26
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Trojica homofoba napala su skupinu gej mladića u centru Zagreba u noći sa srijede na četvrtak, prenosi N1. Fizički napad popraćen homofobnim vrijeđanjem dogodio se u klubu koji je godinama poznat i kao mjesto okupljanja zagrebačke LGBTIQ+ zajednice - klubu Funk u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

"Tražimo da zagrebački klubovi i drugi komercijalni prostori u Zagrebu postanu otvoreni za našu zajednicu i da se u njima prestane tolerirati homofobnu kulturu nasilja", tim su putem apelirali iz Zagreb Pridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završetka njihovog performansa u Galeriji Močvara, skupina od pet inozemnih umjetnica i umjetnika iz Njemačke, Izraela i Srbije, zajedno sa svojim domaćinima iz Zagreba, uputila se u noćni izlazak u centar grada. Izašli su u klub Funk upravo zbog njegove prepoznatljivosti u LGBTIQ+ zajednici, nadajući se dobrom izlasku.

Ubrzo po dolasku u klub prišla su im trojica muškaraca. Vrijeđali su ih i tražili da odu iz kluba - samo zato što su, njima neprihvatljive, seksualne orijentacije. Oni su to odbili i nastavili se zabavljati, no uznemiravanje i ponižavanje se nastavilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica homofoba krenula su vrijeđati mladiće, govoreći im da "ne žele gledati pedersko plesanje" i da "Zagreb nije takav grad."

Image
VRHOVNI SUD UVAŽIO ŽALBU /

Vrhovni sud odlučio: Udruga Vigilare uznemirava naše LGBTIQ sugrađane svojom homofobnom peticijom

Image
VRHOVNI SUD UVAŽIO ŽALBU /

Vrhovni sud odlučio: Udruga Vigilare uznemirava naše LGBTIQ sugrađane svojom homofobnom peticijom

"Svjesni svog dostojanstva i prava na slobodno kretanje i izražavanje, zajamčeno zakonima i Ustavom, gej mladići ne samo da se nisu pokorili homofobnim pogrdama, već su ponosno i slobodno nastavili plesati. Verbalne prijetnje i uvrede prerasle su tada u fizičko nasilje te su, i dalje unoseći im se u lica i prijeteći, homofobni divljaci udarili šakom u lice trojicu gej mladića. Napadnuti su se obratili odgovornoj osobi u klubu, ali nije bilo nikakve reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje i uvrede nisu niti u jednom trenutku poljuljale osjećaj ponosa i dostojanstva pripadnika LGBTIQ zajednice koji nisu dopustili da im skupina divljaka i nasilnika pokvari večer te su u klubu ostali do zatvaranja", kažu iz Pridea.

Podsjećaju da su razni oblici nasilja, uznemiravanja i fizičkih napada nažalost prečesta pojava u Zagrebu i Hrvatskoj općenito. Broj zločina iz mržnje protiv LGBTIQ osoba u stalnom je porastu, a uznemiravanje sve učestalije - posebice u noćnim klubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Homofobima možemo jedino poručiti da smo mi posvuda, u svakom kutku ovoga grada, u svakom klubu. U našem gradu mi i naši prijatelji i prijateljice iz drugih zemalja ponašat ćemo se slobodno i ponosno. Imamo pravo držati se za ruke u javnosti, ljubiti se u klubovima, šetati zagrljeni Zrinjevcem, zabavljati se i plesati onako kako mi želimo. I nećemo nikamo otići samo da bi nasilnoj homofobnoj manjini bilo ugodnije. Nikakve nas prijetnje neće natjerati da javne prostore prepuštamo homofobima", poručuje Zagreb Pride.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo