Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ratni zločin

Uhićena dvojica iz 'špalira smrti' na Ovčari: Iz bolnice dovezli zarobljenike i brutalno ih zlostavljali

Prolazak kroz 'špalir' značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja automatskim oružjem, drvenim i metalnim palicama...

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
RTL.HR/ 8.10.2020. u 9:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina su u suradnji sa Upravom kriminalističke policije, policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom, Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1948. i 1963.) zbog postojanja sumnje da su tijekom 1991. godine na području Ovčare počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika opisano u članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Provedenim kriminalističkim istraživanje utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni, tada kao 43-godišnjak i drugoosumnjičeni, tada kao 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenog 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru.

Image
29 godina nakon rata

'Tajming je sumnjiv', kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava o uhićenjima osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari

Image
29 godina nakon rata

'Tajming je sumnjiv', kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava o uhićenjima osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari


 Za dvojicu osumnjičenih se sumnja da su navedenog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru ''Ovčara'' kraj Vukovara, bili među pripadnicima koji su formirali tzv. ''špalir'' kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali proći, a sve sa ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i drugih dragovoljaca pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila.

Prolazak kroz ''špalir'' značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnim palicama i raznim drugim tupo- tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom  odvjetništvu u Osijeku.

Prijavljeno 49 osoba zbog počinjenja ukupno 53 kaznena djela

Istraživanje raznih zločina prioritet je rada Ravnateljstva policije, a 2018. godine temeljem Odluke glavnog ravnatelja policije osnovana je i Radna skupina za istraživanje ratnih zločina. Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra ''Ovčara'' u mjesecu studenom 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od strane postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih (dobrovoljačkih) jedinica.

Tijekom 2018. i 2019. godine kazneno je prijavljeno 49 osoba zbog počinjenja ukupno 53 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 352 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.

U prvih devet mjeseci 2020. godine protiv 8 počinitelja podneseno je 6 kaznenih prijava za ukupno 36 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva (kaznena djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika).

Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Kaznenim prijavama obuhvaćeni su ratni zločini na području općine Cetingrad, radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline, ratnog zločina u Mekim Docima na području Općine Obrovac na štetu 67 osoba.

RTL.HR/ 8.10.2020. u 9:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
unuk ubio djeda

Sisačka policija o ubojstvu: 'Lovci su nam pomogli naći dijelove tijela. Napadač je već poznat zbog krađa i droga'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba