17 kaznenih djela / Uhićeni Riječani koji su upadali u dvorišta i bacali ručne bombe na aute. Našli drogu, vatreno oružje

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prije ove kriminalističke obrade bili su poznati policiji i to zbog zlouporabe droga ili imovinskog kriminaliteta

11.5.2022.
14:34
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Kriminalističkim istraživanjem požara više vozila u utorak u Rijeci tri osobe su osumnjičene za 17 kažnjivih djela i zadržane u istražnom zatvoru, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska na izvanrednoj konferenciji za medije. Načelnik Sektora kriminalističke policije ove PU Robert Tomac rekao je da je policija vrlo brzo, nakon četiri sata od dojave o požaru utvrdila tko su mogući počinitelji te privela pet osoba, hrvatskih državljana s prebivalištem na području Primorsko-goranske županije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem razriješeno je i nekoliko sličnih događaja iz prethodnog razdoblja za počinjenje kojih se sumnjiče dvojica hrvatskih državljana u dobi od 23 i 19 godina. Također, njih dvojica te 42-godišnji hrvatski državljanin su osumnjičeni i za kaznena djela iz drugih domena kriminaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni 23-godišnji hrvatski državljanin i drugoosumnjičeni 19-godišnji hrvatski državljanin, u dva navrata u noćnim satima u veljači ove godine, ušli u ograđeno dvorište obiteljske kuće na području Kantride u Rijeci te aktivirali i bacili eksplozivno sredstvo, ručnu bombu. Uslijed eksplozije nastala su oštećenja na dva parkirana osobna vozila, nekoliko vrata i vrtnom namještaju.

Nadalje, sumnja se da su u noći 21. ožujka ove godine u ulici Rastočine aktivirali istovrsno eksplozivno sredstvo uslijed čega je oštećeno sveukupno osam osobnih vozila. Jučer, u noći 10. svibnja u navedenoj ulici izazvali su požar na parkiranom osobnom vozilu, koji se proširio na još pet vozila, na obližnje kontejnere za smeće i stablo uslijed čega je na zahvaćenim vozilima nastala veća šteta, a kontejneri su u potpunosti izgorjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim tim slučajevima nije bilo ozlijeđenih osoba.

Image
u splitu /

Policija traži nepoznatog počinitelja koji je Sv. Duju slavio tako što je petardom gađao turistkinju

Image
u splitu /

Policija traži nepoznatog počinitelja koji je Sv. Duju slavio tako što je petardom gađao turistkinju

Osim toga, prvoosumnjičeni 23-godišnjak se sumnjiči da je od kraja ožujka do 10. svibnja ove godine u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi dogovarao, nabavljao i skladištio veće količine marihuane i amfetamina, koje samostalno ili posredstvom drugoosumnjičenog 19-godišnjaka prodavao drugim osobama s područja Rijeke. Na taj način je u više navrta u navedenom razdoblju prodao najmanje 125 grama marihuane i 30-ak grama amfetamina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu kriminalističkog istraživanja, jučer su temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci, provedene pretrage doma i prostorija te nekoliko vozila (osobna vozila, kombi vozilo, motocikl i moped) prvo i drugoosumnjičenog na području Rijeke te kuće trećeosumnjičenog 42-godišnjaka na matuljskom području.

Policija je pretragama pronašla i oduzela dvije ručne bombe iste vrste kao i one koje su korištene za počinjenje kaznenih djela, automatski pištolj s pripadajućim spremnikom i jednim streljivom, stotinjak komada različitog streljiva, od čega dio sačmenog streljiva, ručno rađenu kuburu, spremnik za pištolj i druge dijelove oružja, oko 350 grama amfetamina, nešto više od 130 grama marihuane, desetak grama kokaina, razne tablete i druge tvari s popisa droga, digitalne vage, veći broj mobitela i SIM kartica te druge pripadajuće opreme, uređaj za ometanje signala, dva prijenosna telekomunikacijska uređaja, kanistar i boce sa zapaljivom tekućinom, novac u domaćoj i stranoj valuti i druge predmete koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su i prije ove kriminalističke obrade bili poznati policiji i to zbog zlouporabe droga ili imovinskog kriminaliteta. Procijenjena materijalna šteta nastala jučerašnjim požarom na šest automobila je oko pola milijuna kuna, naveo je.

Ovom prigodom je Robert Tomac naglasio da građani ne trebaju biti zabrinuti za sigurnost u gradu, jer je riječ o izdvojenim slučajevima, a policija je pokazala učinkovitost brzim privođenjem osumnjičenih. Nastavlja se s utvrđivanjem motiva počinitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo