'Strašno smo utučeni' / Šok u Botaničkom vrtu: Pokradeni i uništeni kaktusi. Jedan od njih vrijedan 8.000 kuna!

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Facebook/Botanički vrt

Nepoznate osobe provalile su noćas u Botanički vrt u Zagrebu i uništile vrijedne i stare zbirke kaktusa

5.7.2019.
10:57
Sanjin Strukic/PIXSELL, Facebook/Botanički vrt
VOYO logo

‘’Onima koji su noćas opljačkali naše zbirke želimo svaku sreću. Brinite se o našim biljčicama, samo to vas molimo’’, poručili su tužnog osmijeha iz Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu.

Image

Šok u Botaničkom vrtu: Pokradeni i uništeni kaktusi. Jedan od njih vrijedan 8.000 kuna!

Image

Šok u Botaničkom vrtu: Pokradeni i uništeni kaktusi. Jedan od njih vrijedan 8.000 kuna!

Noćas su nepoznate osobe provalile u vrt i uništile vrijedne i stare zbirke kaktusa, za Vijesti.hr je kazao dr. sc. Vanja Stamenković, znanstveni savjetnik i zamjenik ravnateljice zagrebačkog Botaničkog vrta. 

‘’Netko je preskočio ogradu kod Mihanovićeve i oštetio osam kaktusa trgajući ih valjda za pelcere, jednom starom kaktusu odrezali su grane, a na južnoj strani je kod ograde razbacan alat i uništena je i jedna kućica za ptice’’, pobrojao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, riječ je o najstarijem sveučilišnom botaničkom vrtu u Hrvatskoj - spomeniku parkovne arhitekture i sastavnici spomenika kulture u kojemu danas raste oko 5.000 različitih svojti biljaka. Na udaru noćas bili su kaktusi, i to vrlo vrijedni endemski primjerci, koji dosežu cijenu od 8.000 do 10.000 kuna.

''Odrezani kaktus neće se oporaviti, a počinitelj je oštetio još četiri biljke u kaktusariju, kojima je otkinuo grane od oko jedan metar'', upozorio je Stamenković.


Policija, koja je potvrdila da je napravila očevid, sve je snimila i napravljen je zapisnik, kao i sanacija, ali počinitelje neće biti lako naći. Sumnjaju da su si vandali pomogli
ljestvama, kojima su preskočili ogradu vrta na sjevernoj strani u Mihanovićevoj ulici.

Što se tiče štete - Stamenković objašnjava: ‘’Strašno smo utučeni, nije tu toliko riječ samo o materijalnoj šteti, koju je teško procijeniti, nego o tome da je riječ o biljkama od kojih su neke stare oko 50 godina pa ako se neke čak i oporave, trebat će opet toliko godina da narastu kao što su bile’’.

‘’Pelceri su čupani nestručno, otrgnute su grane. S gredica je odrezan cijeli čupasti kaktus. Komercijalna vrijednost jednog od uništenih kaktusa, ovog starog, iznosi 8.000 kuna’’, upozorava Stamenković i najavljuje da očito nema druge nego poduzeti određene mjere: ‘’Iduće godine ćemo morati učiniti upravo ono što smo željeli izbjeći – postavit ćemo ograde i žicu oko vrijednih zbirki, tako je i u Beču’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


S donekle sličnim problemima, iako nikada ovako drastičnima, susretali su se već i ranije, naime, kako kaže Stamenković, često posjetitelji, domaći i strani, znaju trgati biljke za pelcere, kaktuse i aloe veru - kao za lijek neki, i čine to nestručno pa oštećuju biljke, a u prošlosti je bilo i provala u staklenike. 

Sumnji u moguće počinitelje u ovom slučaju nemaju, a što se tiče sigurnosnog aspekta - čuvare imaju, ali u radnom vremenu, a za kamere na svim mjestima novca nema, kao ni za osiguranje koje bi pokrilo štetu.

I tako je upitno kako sada nadomjestiti biljke koje su više desetljeća u zbirci, s imenom i prezimenom, porijeklom vrste, vrtom iz kojega su dobili sjeme …. tužno primjećuju u Botaničkom vrtu. Naime, odrezana je i otuđena endemična vrsta kaktusa Neobuxbaumia Polylpha, koja potječe iz Meksika, a uzgojena je još početkom 1962. godine iz sjemenke. U Botaničkom vrtu se pitaju: ''Zašto bi to netko išao raditi, pa kome smo mi na svijetu ikada išta nažao napravili?’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo