Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZLOČIN I KAZNA

Vrhovni sud povećao zatvorsku kaznu ubojici koji je zadavio suprugu, nije mu pomoglo ni pozivanje na Domovinski rat

Vrhovni sud Republike Hrvatske povećao je na 21 godinu zatvorsku kaznu Željku Langeliću

Image

vrhovni sud vrhovni sud

Hina/ 10.4.2019. u 13:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Langelić je osuđen na Županijskom sudu u Bjelovaru na 15-ogodišnju kaznu zatvora zbog brutalnog ubojstva supruge, majke sedmero djece, u obiteljskoj kući u Marinom Selu u travnju 2018. godine.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i povećao kaznu na 21 godinu zatvora.

Osuđeni Langelić 24. travnja 2018. godine ubio je suprugu u dnevnom boravku obiteljske kuće u kojoj je s njom živio u Marinom Selu pored Lipika. U namjeri da je usmrti, preko glave joj je na vrat prebacio dvostruku omču izrađenu od pletenog najlonskog užeta debljine pola centimetra koju je zatim čvrsto stegnuo i držao je tako stegnutu sve dok je nije zadavio. Potom je izašao iz kuhinje i zapalio požar u pomoćnim prostorijama kuće i udaljio se u nepoznatom pravcu. Prije nego što joj je okončao život, Langelić je svoju suprugu u duljem vremenskom periodu maltretirao i prijetio joj smrću.

S obzirom na okolnosti kaznenog djela Vrhovni sud je, među ostalim, prihvatio argument državnog odvjetnika da je osuđenik unaprijed isplanirao ubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Jedino ovakvom kaznom može se ostvariti svrha kažnjavanja, čime je izražena društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jača se povjerenje javnosti u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utječe na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela i jača svijest o pogibeljnosti počinjenja kaznenog djela i o pravednosti kažnjavanja te će se omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo", stoji u obrazloženju pravomoćne presude. Uz zatvorsku kaznu, ubojici je propisana i sigurnosna mjesta obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu.

Vrhovni sud je izvijestio da je, razmatrajući žalbu, utvrdio da je "prvostupanjski sud pravilno optuženiku kao olakotno cijenio priznanje počinjenja djela i dosadašnju neosuđivanost. No, pogrešno je cijenjeno olakotnom okolnošću optuženikovo kajanje jer ono nije bilo iskreno s obzirom na to da je izraženo bez odgovarajuće afektivne pratnje, a optuženik je nekritičan spram sebe i vlastitih postupaka". Zaključili su i da je precijenjen značaj sudjelovanja u Domovinskom ratu s obzirom na narav i prirodu počinjenog kaznenog djela.

Upravo se čita

Image
peti dan reforme smeća

FOTO Inspekcija RTL.hr-a: Smeće u plavim vrećicama ne baca skoro nitko. Teško ih je i kupiti, jedva smo ih našli

"Vrhovni sud Republike Hrvatske ističe da je optuženik iskazao znatno veću kriminalnu količinu od one koju je cijenio prvostupanjski sud jer je kazneno djelo unaprijed isplanirao i proveo ga u djelo. Riječ je o kaznenom djelu u kojem je ranije zlostavljanje oštećenice kvalifikatorna okolnost koje djelo čini teškim ubojstvom. Optuženik je, osim oštećenice, prije učestalo zlostavljao i djecu. Nije cijenjena okolnost da je optuženik prilikom počinjenja djela oštećenici prouzrokovao i dodatnu patnju jer je smrt nastupila davljenjem, a opće je poznato da u takvim situacijama smrt ne nastupa odmah", izvijestio je Vrhovni sud.

Hina/ 10.4.2019. u 13:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'Bio je malo čudan'

Optužen da je ubio vlastite roditelje iz koristoljublja: Počelo suđenje u Puli, prijeti mu i 50 godina

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba