Dvostruko ubojstvo u Zagrebu / Zašto se mogući ubojica Marice i Siniše vratio? 'Nije isključeno da je htio policiju navesti na krivi trag'

Image

Razgovarali smo s iskusnim bivšim policajcem i šefom ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke

27.11.2018.
15:48
VOYO logo

Zbog sumnje da je počinio dvostruko ubojstvo u zagrebačkom naselju Struge, u utorak ujutro na graničnom prijelazu Bajakovo uhićen je Damir M. (35) blizak rođak ubijene 77-godišnje Marice M.

Njegovo uhićenje je potvrdio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. U Policijskoj upravi zagrebačkoj su nam također potvrdili informaciju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da je ministar već kazao kako je osumnjičeni uhićen, možemo reći da se nalazi u službenim prostorijama gdje se nad njim provodi kriminalistička obrada. Do završetka krim obrade, ne možemo ništa više reći."

Damir M. je, naime, nećak ubijene Marice M. koja je u zajedničkom kućanstvu živjela s posinkom Sinišom M. (50) koji je također ubijen u subotu hladnim oružjem. Mrtvo tijelo starice u kući su pronašli susjedi oko podneva, a policija je po dolasku u susjednoj sobi zatekla i beživotno tijelo njezinog posinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda su cijelo poslijepodne obavljali očevid i temeljito pretraživali teren u potrazi za oružjem, nisu ga pronašli. Tek u nedjelju navečer su sa sudskim nalogom ušli u stan koji u istoj kući koristi uhićeni Damir M., a koji je, prema vlastitom iskazu, u to vrijeme bio u Srbiji kod djevojke.

On se samo dan prije uhićenja iz Srbije javio Jutarnjem listu i kazao kako nije počinio to ubojstvo te da sumnja da je možda baš on bio meta napada s obzirom da iza sebe ima kriminalnu prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak: Poligrafsko testiranje će sve pokazati

O tome zašto policija nije ishodila sudski nalog za pretres njegova stana još u subotu te što bi moglo značiti njegovo javljanje medijima i povratak u Hrvatsku, razgovarali smo s iskusnim bivši policajcem i šefom ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke, Brankom Lazarevićem.

Kako nam je rekao Lazarević, ako je stan osumnjičenog bio zapečaćen i nitko u njega u međuvremenu nije ulazio, tada ne vidi problem u pronalasku možebitnih tragova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba pričekati što će kriminalistička obrada iznjedriti. U svakom je slučaju dobro da se kod ovako teških kaznenih djela razgovara sa što više ljudi jer svaka informacija može biti trag i voditi rješenju slučaja. Danas su na raspolaganju razne metode kojima se može otkriti počinitelja, pa čak i naručitelja. Jer ako je osoba naručila ubojstvo, a nije ga osobno počinila, tada će poligraf pokazati da je ispitanik reagirao na pitanje o ubojstvu, ali će se pitanja preusmjeriti i biti vezana za osobe s kojima je u kontaktu", kaže Lazarević.

Image

U Zagrebu pronađena tijela muškarca i žene, policija sumnja na nasilnu smrt

Image

U Zagrebu pronađena tijela muškarca i žene, policija sumnja na nasilnu smrt

Na upit kako tumači da se osumnjičeni, konkretno u ovom slučaju, obratio medijima i samo dan nakon toga se odlučio u vratiti u Hrvatsku iako je znao da je osumnjičen, Lazarević odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To u ovom trenutku ne mora značiti ništa, a može značiti puno. Nije isključeno da je time pokušao policiju navesti na krivi trag i skinuti sumnju sa sebe. No, i to se može relativno lako otkriti. Naime, kod ubojstava hladnim oružjem, a pretpostavimo da je to u ovom slučaju bio nož, mogu se naći tragovi 'prskotina'. Odjeću je mogao zamijeniti, ali ruke teško može oprati jer dokazi ostaju pod noktima."

Na Damira M. je, naime, pala sumnja i zbog njegove kriminalne prošlosti. On je osuđen na šest godina zatvora kao organizator pljačke zlatarnice Celje koju je 2010. godine proveo u centru Zagreba s trojicom pomagača koji, između ostalog, također žive u naselju Struge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izlasku iz zatvora 'obračunao' se s mladićem kojeg je autom izgurao s ceste jer je sumnjao da se viđa s njegovom tadašnjom djevojkom.

Ukoliko se kriminalističkim istraživanjem utvrdi osnovana sumnja da je pčinio ili se dovodi u vezu s počinjenjem dvostrukog ubojstva, bit će prepraćen pritvorskom nadzorniku, a o njegovoj daljnoj sudbini odlučivat će nadležno Državno odvjetništvo i sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo