suša i visoke temperature / Dio požara stavljen pod kontrolu: Vatra 'progutala' kuće i imanja

Image

U požarima je izgorjelo 15 domova, a vatrena stihija opustošila je i deset imanja u planinskoj regiji Grampians, zapadno od Melbournea u državi Victoriji.

19.1.2014.
9:57
VOYO logo

Nešto niže temperature uz slabljenje vjetra u nedjelju su australskim vatrogascima omogućili stavljanje pod kontrolu velikog dijela požara koji su, uz iznimno visoke temperature prošli tjedan zahvatili južni dio zemlje, izvijestile su vlasti.

U požarima je izgorjelo 15 domova, a vatrena stihija opustošila je i deset imanja u planinskoj regiji Grampians, zapadno od Melbournea u državi Victoriji. Ondje je krajem tjedna smrtno stradala jedna žena. Njezina se smrt isprva povezivala s požarom, no vlasti su to ubrzo opovrgnule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena smjera vjetra u posljednji je trenutak okrenula i smjer širenja velikog požara poštedjevši na taj način od opasnosti mjesto Halls Gap u državi Victoriji, odakle je prethodno evakuirano stotinjak stanovnika.

Vlasti i meteorološke službe krajem tjedna su izvijestile da su južni dio zemlje zahvatili najteži meteorološki uvjeti, poput iznimno visokih temperatura i silovitih vjetrova, od 'crne subote' 7. siječnja 2009. kada su u dotad nezapamćenoj vatrenoj stihiji u Victoriji smrtno stradale 173 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik snaga za kontrolu i borbu protiv požara Victorije Craig Lapsley rekao je da je u samo dva dana izgorjelo oko 100.000 hektara zemljišta. On poziva stanovništvo da ostane na oprezu.

"Ne predviđaju se nikakve padavine, neće biti značajnijih promjena temperatura i tijekom veljače očekujemo nastavak sušnoga razdoblja", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su češći požari i u južnoj australskoj državi Novome Južnom Wellesu gdje je u listopadu izgorjelo 200 kuća, pri čemu su smrtno stradale dvije osobe.

Požari koji zahvaćaju nisko raslinje vrlo su česti u Australiji, osobito u južnom dijelu zemlje tijekom ljeta koje traje od prosinca do veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo