'stanje je alarmantno' / Diplomati iz BiH u New Yorku žive na prosjačkom štapu?

Image
Foto: FOTO: Josip Antolić

Bosanskohercegovački diplomati u New Yorku, baš kao i oni u Washingtonu, našli su se u nezavidnoj situaciji zbog stalnog rasta tečaja američkog dolara

23.3.2015.
12:32
FOTO: Josip Antolić
VOYO logo

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku uskoro bi mogla prekinuti djelovanje jer diplomati i sužbenici koji u njoj rade više ne mogu živjeti od plaća koje im stižu iz Sarajeva, upozorila je voditeljica ove misije MirsadaČolaković, kako je u ponedjeljak citiraju banjolučke "Nezavisne novine".

"Stanje je doista alarmantno", kazala je Čolaković dodajući kako sva upozorenja koja je do sada slala u Sarajevo nisu dovela ni do kakvih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosanskohercegovački diplomati u New Yorku, baš kao i oni u Washingtonu, našli su se u nezavidnoj situaciji zbog stalnog rasta tečaja američkog dolara, a nešto slično ranije se dogodilo i zaposlenima u bosanskohercegovačkim diplomatskim misijama u Švicarskoj, koje je pak pogodilo jačanje švicarskog franka.

Problem je nastao zbog činjenice da se njihove plaće, kao i svi dodaci na koje imaju pravo, obračunavaju u bosanskohercegovačkoj nacionalnoj valuti, a kako je tečaj konvertibilne marke čvrsto vezan uz euro,diplomatima u SAD i Švicarskoj svakog mjeseca stiže sve manje novca iako je život i rad tamo za njih sve skuplji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Službenici i nižerangirani diplomati doslovno preživljavaju, a u slučaju daljeg rasta dolara oni će dobiti iznose dovoljne samo za stanarinu i nisam sigurna hoće li dobiti i za punu stanarinu! Neće biti u stanju plaćati ništa drugo, ni struju, ni režije, ni hranu", pojasnila je Čolaković trenutačno stanje.

Dodala je kako službenici i diplomati koji s njom rade ne stanuju u luksuznim stanovima, nego u garsonjerama velikim tek između 17 do 19 četvornih metara, a cijene najma uvjetovale su da i taj smještaj bude daleko od središta grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko od njih ne stanuje ni blizu misije gdje stanuju kolege iz ostalih misija iz država bivše Jugoslavije. To stalno napominjem, a na kraju će doći do toga da ni to neće moći plaćati", kazala je stalna predstavnica BiH pri UN-u.

Dodala je kako su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH svjesni ovih problema i pokušavali su potaknuti njihovo rješavanje, no za sada bez uspjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se promijenila postojeća pravila koja propisuju način isplate plaća i financiranja rada misija u inozemstvu, potrebne su odluke Vijeća ministara BiH, kao i državnog parlamenta, a njih za sada nema.

"Ključ u bravu", drži Čolaković, u ovakvoj situaciji postaje sve izgledniji bez obzira na ozbiljne posljedice koje bi to moglo imati po BiH jer njeni diplomati u SAD-u jednostavno neće imati od čega živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čolaković razmišlja i o najgorem scenariju koji ne isključuje to da diplomati poput kakvih izbjeglica spavaju u uredima zgrade UN na East Riveru.

"U tom slučaju ja ne znam kako ću i što ću s mojim ljudima ako do toga dođe. Nemam velik stan da ljudima ponudim da prijeđu kod mene, a je li rješenje da prijeđu i svi žive u službenim prostorijama misije BiH koja nema odgovarajuće uvjete", pita se Čolaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo