Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
šetnja po europi

Dirljiva i hrabra akcija zlostavljanog mladića

Prije godinu i pol iz Londona Škot Matthew McVarish krenuo je hodati Europom. Ovih je dana stigao do Zagreba, a cilj mu je obići sve glavne gradove zemalja Europske unije. Međutim, to ne kako bi promovirao zdrav život, već kako bi ljudima ispričao svoju tragičnu priču. Dok je bio dijete, ujak ga je seksualno zlostavljao.

RTL/ 7.8.2014. u 17:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Već 14 mjeseci samo hoda i hoda. Tri para cipela već su se raspala, ali 31-godišnji Škot Matthew ne planira stati dok ne završi misiju. U Zagreb je stigao zbog mračnih događaja koji su ga obilježili još u djetinjstvu.  

"Ujak me seksualno zlostavljao. On me odgajao. Kad sam bio dijete, prema meni je bio iznimno dobar i stalno mi je kupovao igračke. Kad sam bio dijete, nisam znao što je seks i što djeca inače rade. Sve do puberteta nisam znao da je to što mi se događalo loše. Tad sam počeo mrziti, a Škotska je vrlo konzervativna i nije okružje u kojem govoriš o seksu", prepričao je aktivist Matthew McVarish.

Matthew planira pješice obići sve gradove Europske unije, a Zagreb je 21. po redu u kojem govori o tome da time što šutimo o problemu ne pomažemo djeci. U mnogim je zemljama on bio prva osoba koja je javno pred kamerom priznala da je seksualno zlostavljana.

"Moj me ujak redovito zlostavljao sve do moje 13. godine, ali nisam ga prijavio policije sve do moje 25. godine jer bilo je jako teško o tome govoriti. Sad imam 31 godinu, a moj je ujak prije šest godina i dalje bio učitelj koji je radio s djecom. Zbog toga što je zlostavljao mene, znao sam da je opasan, a to nitko ne zna. Moja je šutnja bila jako opasna", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upitan misliš li da je njegov ujak svjestan kakve je grozne i neoprostive stvari činio djetetu, Matthew je odgovorio: "Ne znam. Mislim da ljudi koji seksualno zlostavljaju djecu nisu svjesni koliko mijenjaju budućnost tog djeteta. Oni samo vide dijete na kojem se iživljavaju, a ne vide traumu koju ostavljaju. Mislim da nije svjestan".

Njegova je misija da se iz europskog zakona izbaci odredba da slučajevi zlostavljanja djece odlaze u zastaru kad netko prijavi zlostavljača, a stariji je od 33 godine. Upravo zbog toga on posljednjih 14 mjeseci spava u kombiju koji ga prati, a zbog toga što ovisi o donacijama, često si ne priušti ni pošteni obrok.

Upravo se čita

Image
utrkivali se?

Tešku prometnu nesreću u kojoj je kraj Mostara poginula obitelj skrivili hercegovački tajkun i sin tajkuna?

"Na dan hodam 50 kilometara i trebao bih pojesti pet tisuća kalorija, ali nemamo potporu i tu i tamo nam netko donira novac, ali izgubio sam petnaestak kilograma jer si ne mogu priuštiti da toliko jedem. Zapravo, ne volim hodanje. Tijekom cijelog puta kroz Rumunjsku ganjali su me psi. Ovo treba biti teško", rekao je Matthew McVarish.

Uglavnom hoda sam, osim kad mu se pridruži netko da mu pruži potporu. Rhonda je Mattewovu priču vidjela na Facebooku i znala da se mora priključiti. Zato je doletjela do Ljubljane i počela hodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Znam da je ovo globalni problem, ali znam i da moram početi sa svojim dvorištem. Zato sam doletjela u Ljubljanu sa svojih 56 godina. Hodali smo iz Ljubljane do Zagreba, a hodala sam pet dana. Bio je to put koji je neponovljiv, a ovaj čovjek je moj heroj. Zbog toga sam ovdje", priznala je Rhonda Fox iz SAD-a.

Možda mnogi misle da je zlostavljanje nešto što se ne događa. Ali tko god čuju brojke, smrzne se.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna od četiri djevojčice i jedan od šest dječaka bit će seksualno zlostavljani do dobi od 18 godina", naglasio je Matthew.

Statistika je to koja se mora mijenjati, pa diljem Europe dijeli letke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uz potporu britanskog veleposlanstva naći će se s predstavnicima udruga i s ljudima iz Plavog telefona. Ako netko želi donirati i pomoći mu u njegovu putu, svaka kuna će mu dobro doći. Matthewu je ostalo 11 gradova i mjeseci hodanja. Možda će se i kod nas čuti glas ovog hrabrog mladića koji govori o stvarima koje nitko od nas ne želi čuti. 

RTL/ 7.8.2014. u 17:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
konačno na slobodi

Potvrđeno za RTL.hr. Vjekoslav Prebeg otpušten s bolničkog liječenja. Provjerili smo i u kakvom je stanju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba