DJECA BOJKOTIRAJU NASTAVU / Dječak s cerebralnom paralizom ni kriv ni dužan u središtu skandala

Trinaestogodišnji Denis unatoč cerebralnoj paralizi normalno pohađa nastavu. Njegova je učionica na katu, što mu je velik problem, stoga je škola njegov razred preselila u prizemlje. No, roditelji učenika s kojima su zamijenili učionicu odlučili su da će njihova djeca bojkotirati nastavu!

19.2.2013.
18:15
VOYO logo

Denis Bjelčić - čudo od djeteta. Zahvaljujući silnoj volji i unatoč cerebralnoj paralizi, pohađa redoviti program osnovne škole. Ni kriv ni dužan našao se u središtu skandala!

"Ovo je i za mene i za moju obitelj veliki šok jer s jedne strane se iskazujemo kao veoma humanitaran narod koji ima djecu u srcu, a u ovom slučaju ispada da je Denis nekome na duši i savjesti s obzirom kako tretiraju njegovu invalidnost", rekla je Denisova majka Nadica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denis je učenik 6. razreda zagrebačke O.Š. Silvija Strahimira Kranjčevića. Njegova se učionica nalazi na prvom katu. Jučer se njegov razred trebao zamijeniti učionicu s drugim razredom iz prizemlja. No roditelji te druge djece krenuli su u bojkot i svoju djecu ne puštaju u školu!  

"Oni smatraju da će, koliko sam ja shvatila, biti izolirana od svojih vršnjaka. Iako je to samo jedan kat razlike. I da se boje nekakvih mogućih fizičkih nezgodnih kontakata", kaže Nadica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici roditelja pak tvrde da ih je majka pogrešno shvatila. Bojkot nastave zadnji je očajnički potez usmjeren protiv Gradskog poglavarstva. "Ja pretpostavljam da je Denisova mama pod utjecajem nekoga sa strane pretpostavila da netko želi nauditi njezinom djetetu koje je stvarno u potrebama. Hoćemo rješiti ovaj problem, ali kvalitetno i dugoročno, a ne paušalno", rekao je SergejIvasović iz Vijeća roditelja.

Još su u rujnu prošle godine pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za adaptaciju WC-a i kupnju novog skalamobila. "U 12. mjesecu je bio sastanak s roditeljima malog Denisa i zamjenikom pravobraniteljice gdje je dogovoreno da se to uredi i ide na to rješenje. Nakon toga grad je zaustavio cijelu priču, rekao je ne, jer da je to naša nadležnost, i do dan danas to nisu rješili", kaže Ivasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije lako biti roditelj djeteta s teškoćama, ali ne zato što imate dijete s teškoćama, nego zbog bešćutnosti sustava", kaže Nadica.

Roditelji naglašavaju da nisu Denisu htjeli zaustaviti prelazak u prizemlje, nego se zalažu za dugoročno rješenje njegova problema. "Mi hoćemo dobiti čvrstu potvrdu od nadležnih da će problem biti riješen. To je cijela priča. Djeca će ići u školu jer su ovdje da nauče nešto a ne da čuče doma", rekao je Ivasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iz cijele je priče nešto očito naučio i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport. U samo jednom danu odlučili su krenuti s radovima na dizalu i WC-u. Bilo bi to pohvalno, samo da se nije prelomilo na Denisovim leđima!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo