vučićevo desetljeće / RTL Dosje istražuje tko je Aleksandar Vučić? 90-e divljao na Maksimiru, karijeru započeo kao Šešeljev ratni huškač…

Vučić se, ovisno o prilikama, preko noći preobrazio u modernog Europejca te uspješno provodio Titovu politiku dobrih odnosa i s istokom i sa zapadom

3.4.2022.
20:00
VOYO logo

Ili ga mrze ili obožavaju. Ali Aleksandar Vučić već je desetljeće na vrhu vlasti. U svoju ulogu pobjednika i spasitelja uvjerio je i vlastiti narod. Pa čak i kad mu ne ide dobro. Ali uz pomoć svojih medija, koji s naslovnica vrište da je cijeli svijet u kaosu, ali ne i Srbija - i to zahvaljujući njemu.

I kult ličnosti se i dalje širi. On je neustrašivi vođa, borac za pravdu koji se žrtvuje za narod, koji o svemu sve zna i kojem ništa ne promakne. Rođen je prije 52 godine, pravnik iz Novog Beograda, učenik ratnih zločinaca Karadžića, Šešelja i Miloševića. U vrijeme rata na Palama u BiH bio je novinar i hvalio se da je intervjuirao Ratka Mladića. Pristupio je Srpskoj radikalnoj stranci i u stopu pratio četničkog vojvodu Šešelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam od Šeksa da sam četnik iako mi nitko u obitelji nije bio četnik", rekao je jednom prilikom.

Šešelja napušta dok se ovaj branio na haaškom sudu. Zajedno s Tomislavom Nikolićem osniva Srpsku naprednu stranku - partiju bez jasne ideologije koja sada broji više od 700 tisuća članova.Gradi novi imidž modernog i proeurupskog političara, koji godinama uspješno balansira između istoka i zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok cilja ulazak u Europsku uniju, istodobno jača veze s Rusijom i Kinom. Pred odlazak u posjet Pekingu, progovorio je i kineski. S Putinom se sastao čak 19 puta. I nakon ruske invazije na Ukrajinu, Vučić ostaje vjeran pravoslavnoj braći i za sad odolijeva uvođenju sankcija.

Image
VIŠE OD 2 SATA DO ZATVARANJA /

Izbori u Srbiji privode se kraju, na biralištima vika, nasilje pa i pendreci. Na popisima mrtvi. Srbe iz Kosova prevoze autobusima

Image
VIŠE OD 2 SATA DO ZATVARANJA /

Izbori u Srbiji privode se kraju, na biralištima vika, nasilje pa i pendreci. Na popisima mrtvi. Srbe iz Kosova prevoze autobusima

"Srbija ima svoje nacionalne interese, ali ima i svoja tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja što se sve dešavalo", rekao je dan nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz plin, interes je i Kosovo, problem koji Vučić ne zna riješiti, iako se i u kampanji nazivao glavnim borcem za ugrožene kosovske Srbe. Hvali se najvećim industrijskim rastom i otvara već otvorene tvornice. Nabraja stotine investicija, no većina ugovora je i dalje tajna. I baš uvijek voli usporedbu s Hrvatskom.

"Srbija će preteći Hrvatsku u stopi BDP-a i nikad se neće vratiti natrag. Zar to ne treba da mi bude važan uspeh naše ekonomije?", upitao se u jednom intervjuu na TV Pink.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikada se Vučić nije ispričao za ratne zločine, a za posjeta Hrvatskoj nije se pokajao ni za svoj govor iz 1995. u Glini.

"Nikada Glina neće biti Hrvatska, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, odstupanja biti neće", kazao je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmislili ste to za Veliku Srbiju, to u tome govoru nema, slučajno nema. Morali ste da dodate", rekao je pak 2018. godine.

I vojno Srbija je bolja od Hrvatske, ako se Vučića pita, a naravno i u nogometu. Pa ga je neugodno iznenadio odgovor dječaka srpske nacionalnosti iz Hrvatske. Na njegov odgovor da navija za Rijeku, Vučić je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ne možeš za Rijeku.. Moraš nekoga boljeg, većeg, ne Dinamo ili Hajduk već Zvezdu ili Partizan."

Posjet Beogradu djece srpske nacionalnosti iz regije već je tradicija, ali i dio još jednog projekta - Srpskog svijeta - s ciljem objedinjavanja Srba gdje god živjeli ili drugim riječima Velika Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da pomognemo našem narodu i u Crnoj Gori i na svakom mjestu na kugli zemaljskoj da zaštitimo svakog srpskog čovjeka od progona", kazao je na jesen prošle godine.

Politika gdje je kriminal umrežen u vlast, gdje se ubija svaka kritička misao i fizički obračunava s oporbenim političarima na ulicu je protiv Vučića izvelo tisuće prosvjednika. Uzvratio je protuprosvjedima, i svojom glavnom polugom vlasti, kontroliranim medijima, koji odašilju svaki njegov korak. Slika gdje Vučić tada još prvi potpredsjednik vlade spašava djecu u snježnoj mećavi, djeluje impresivno, no ne kada se zna, da su spasioci čekali s akcijom dok se Vučić i novinar ne pojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako krivo pitanje malobrojnih neposlušnih medija za njega je udar na državu, a život mu je prema njegovim tabloidima stalno ugrožen. Ne zna se ni broj navodnih atentata.

Incident u Srebrenici gdje je protjeran, a zbog njegove ratne izjave da se za jednog ubijenog Srbina ubije stotinu muslimana - za srpske medije također je bio pokušaj planiranog ubojstva. Briga oko njegova života i zdravlja za njegove suradnike je još jedan način kako mu se dodvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voljela bih da se malo više odmara pod užasnom je tenzijom, oko Kosova, uhvatio ga je i grip, voljela bih da malo više spava", kazala je Ana Brnabić.

Opsjednutost svojim likom Vučić ispoljava i vlastitim snimkama na društvenim mrežama, gdje nema negativnih komentara. Pokazuje tako da je običan čovjek koji danonoćno radi za Srbiju, pa se i znoji dok čeka na aerodromu Angelu Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam tremu i strah da nešto ne zabrljam, učio sam trudio sam se da nešto i na njemački kažem, nisam naučio, i dalje se mučim...", rekao je Vučić.

Čovjek bez koga se ne donosi nikakva odluka u Srbiji, nastavlja svoje autokratsko vladanje. Čovjek prošlosti, i dalje je budućnost Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo