NIJE VIŠE TAJNA / Doznajte što i kako rade hrvatske inačice Jamesa Bonda!

Što i kako rade hrvatske inačice James Bonda? Zanimanje obavještajac ili popularno špijuna mnogima će biti jasnije nakon što je SOA objavila prvo javno izvješće o radu.

1.9.2014.
18:52
VOYO logo

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je štićeni objekt koji se izbliza ne smije snimati, čiji ravnatelj po zakonu ne smije davati izjave, a broj zaposlenika i njihov identitet se štiti.

Nagađa se da je zaposlenih oko tisuću, a što uopće rade i koliko državnog novca troše - građani ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato je SOA prvi put učinila ono što je na zapadu uobičajeno. Naime, objavila je 50 stranica detalja o sebi. I to pomalo pjesničkih.

"Sigurnosno - obavještajna djelatnost odvija se u specifičnom i promjenjivom okruženju. U njemu, prema riječima našeg pjesnika Petra Preradovića 'stalna samo mijena jest'", priopćili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni rade osjetljiv i ozbiljan posao u sigurnosti, ali nemaju odgovornost samo prema političkim elitama nego i građanima", pojasnio je stručnjak za nacionalnu sigurnost Vlatko Cvrtila.

SOA tako transparentno kaže kako oni nisu represivno tijelo i nemaju sredstva prisile prema građanima. Kad prikupljaju podatke od građana moraju imati iskaznicu i značku. Da bi vam prisluškivali razgovore ili nadzirali poštu - to im mora odobriti Vrhovni sud. Ali ravnatelj može odobriti izlistavanje telefonskih poziva, ili nadzor lokacije telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko su zaposlenici SOA-e koje javnost doživljava kao špijune? 40 posto su žene, većina zaposlenih je stara između 30 i 50 godina i čak tri četvrtine ima završen fakultet.

Što je SOA zaključila o ozbiljnosti terorističke prijetnje Hrvatskoj? Iako je zabilježen trend porasta nasilja, huliganizma i ekstremističke retorike, ekstremističke skupine u RH su malobrojne i nehomogene te nemaju značajniji potencijal djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U regionalnom kontekstu takva opasnost postoji i Hrvatska jest toga dio i bila je dijelom toga u tranzitnom kontekstu. Međutim, to još uvijek ne znači da je Hrvatska meta bilo kakve terorističke prijetnje", naglasio je stručnjak za međunarodnu sigurnost Mirko Bilandžić.

Ako sami sumnjate na terorističku prijetnju ili da vas prate strani špijuni - SOU možete nazvati. Ali na njihove se telefone javlja samo sekretarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo