TKO SVE TO PLAĆA? / EU: Karta za Bali može na naš račun, ali hotel ne!

Image
Foto: Mladež HDZ-a

Europska unija ne pokriva troškove hotela, pa tako ni noćenja ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine na Baliju.

10.12.2013.
9:40
Mladež HDZ-a
VOYO logo

Nakon što je Mladež HDZ-a dočekala ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu na aerodromu kada se vraćao iz indonezijskog Balija s natpisom Dobrodošli s ljetovanja, iz Bruxellesa su priopćili kako ministar ima pravo na to da mu se iz proračuna refundira trošak zrakoplovne karte do Balija, ali samo ako hrvatski ministri već nisu potrošili financijsku omotnicu koju u proračunu Europske unije imaju za tu vrstu troškova.

Kako prenosi Večernji list, Europska unija ne pokriva troškove hotela, pa tako ni noćenja ministra Jakovine na Baliju.

Iako se ne čini logičnim da EU plaća ministrima iz svih zemalja članica sudjelovanje na sastanku Svjetske trgovinske organizacije, stvar je u tome da se na Baliju istodobno s konferencijom WTO-a održavao i sastanak Vijeća za vanjskotrgovinske poslove EU. Pravilo je, kako su objasnili izvor iz Vijeća, da ministri koji sudjeluju na formalnim sastancima Vijeća EU mogu tražiti nadoknadu troškova zrakoplovne karte bez obzira na to gdje se ti sastanci održavaju, u Europi ili drugdje.

"Međutim, svaka država članica EU ima godišnju financijsku omotnicu za tu vrstu troškova. Na kraju je na svakoj državi da odluči koje putne troškove želi da joj refundira EU, a koje ne. Troškovi hotela ne nadoknađuju se iz proračuna EU", rekao je izvor iz Vijeća EU za Večernji list.

Podsjetimo, HDZ-ovci su optužili Jakovinu da je skandalozno i neracionalno što je sa svojom pomoćnicom otišao na 'ljetovanje' i to u tjednu kada se formira državni proračun.

"Vlada RH predvođena premijerom Zoranom Milanovićem ovim postupkom je još jednom pokazala da je daleko od ideala socijalne Vlade koja se poistovjećuje s građanima u vrijeme najdublje i najteže gospodarske krize", kazali su iz HDZ-a.

Oni smatraju kako je neprihvatljivo da Vlada tereti proračun skupim službenim putovanjima kada istovremeno tvrdi kako nema novca za isplatu putnih troškova prosvjetnim radnicima.

Zatražili su i javnu ispriku ministra Jakovine i premijera Milanovića svim građanima Republike Hrvatske, a naročito prosvjetnim djelatnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo