RAT U UKRAJINI / Raketiran važan most, Mađarska i Slovačka neće sankcionirati rusku naftu

Image
Foto: AP Images

Rat u Ukrajini ušao je u 68. dan

2.5.2022.
13:20
AP Images
VOYO logo
  • Stotinjak civila evakuirano iz čeličane Azovstal
  • Lavrov poručio da 9. svibnja neće utjecati na operacije u Ukrajini
  • Rusija: Požar na vojnoj lokaciji u blizini ukrajinske granice

12:38 Rusija raketirala važan most

Rusija je raketirala strateški važan most preko estuarija rijeke Dnjestar. Most je raketiran već dva puta, javlja Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o vrlo bitnoj poveznici između ukrajinskog teritorija i velikog dijela regije Odesa. Više informacija o napadu za sada nema.

12:14 Obuka na drugom teritoriju kao sudjelovanje u ratu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obuka ukrajinskih vojnika u rukovanju zapadnim oružjem i to na teritoriju Njemačke se prema međunarodnom pravu može tretirati kao sudjelovanje u samom ratu, zaključak je Znanstvenog gremija Bundestaga kako u ponedjeljak prenose njemački mediji.

"Postoji znanstveni konsenzus o tome da sama isporuka oružja ne predstavlja čin ulaska u ratna zbivanja. No kada se isporuka oružja poveže s obukom vezanom uz isporučeno oružje možemo govoriti o napuštanju sfere nesudjelovanja u ratu", stoji u vještačenju Znanstvenog gremija Bundestaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:40 EU bi mogao ponuditi Mađarskoj i Slovačkoj izuzeće iz embarga na rusku naftu

Europska komisija mogla bi poštedjeti Mađarsku i Slovačku embarga na uvoz ruske nafte koji je u pripremi, rekla su u ponedjeljak dva europska dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija bi u utorak trebala finalizirati novi, šesti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu koji će uključivati zabranu kupnje ruske nafte jer je izvoz nafte jedan od glavnih izvora ruskih prihoda.

Mađarska, koja jako ovisi o ruskoj nafti, opetovano poručuje da neće pristati na sankcije energetskom sektoru. Slovačka je također jedna od država članica EU-a koje najviše ovise o ruskim fosilnim gorivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija bi stoga mogla ponuditi Slovačkoj i Mađarskoj "izuzeće ili dugo prijelazno razdoblje", rekao je jedan dužnosnik.

11:13 Nove sankcije Rusiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novozelandske vlasti najavile su daljnje sakcije protiv Rusije. Cilj im je targetirati članove političke elite, kao i ruski sustav obrane. Nova runda sankcija usmjerena je na 170 članova Vijeća Federacije - gornjeg doma ruskog parlamenta, piše CNN. A sankcije uključuju šest tvrtki i organizacija, "koje su pridonijele napadu" u Ukrajini.

11:08 Izrael zatražio ispriku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je u ponedjeljak osudio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova jer je sugerirao da nacistički vođa Adolf Hitler ima židovske korijene i zatražio ispriku od Moskve.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na red ruskog veleposlanika u Izraelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov je branio "denacifikaciju" kao cilj invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu i rekao da židovsko podrijetlo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ne dovodi u pitanje Putinov stav da su u Ukrajini nacisti.

11:04 Lavrov tvrdi da je Hitler bio židovske krvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom vikenda je izjavio kako je Adolf Hitler imao ''židovske krvi'' i time izazvao bijes Izraela, piše CNN.

''Izjavu ministra Lavrova su neoprostive i skandalozne, kao i velika povijesna netočnost'', naglasio je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov je u intervjuu spornu rečenicu izjavio tijekom intervjua za talijansku televiziju u kojem je napao Ukrajinu i njezinog predsjednika Volodimira Zelenskog.

''Zelenski je pitao kakav nacizam može provoditi on koji je Židov. Možda se varam, no i Hitler je bio židovske krvi. To ništa ne znači. Mudri židovski narod kaže da su najvatreniji antisemiti obično Židovi'', rekao je Lavrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08:00 Savjetnik Zelenskog otkrio detalje o uhićenju špijuna

Ukrajinska obavještajna služba objavila je da je otkrila ruski špijunski lanac.
Jedan od špijuna čak je i bio zaposlenik glavnog stožera ukrajinske vojske, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskija, u nedjelju navečer, a prenijela je ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dao detalje o tome koliko je špijuna u lancu. Arestovič je naveo jednu od meta te skupine.

"Drugovi su trebali srušiti putnički zrakoplov nad Rusijom ili Bjelorusijom pa svaliti odgovornost na Ukrajinu", rekao je. Dodao je da su se za taj plan trebali koristiti protuzračni projektili iz ukrajinskih zaliha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

07:40 Ukrajina nastavlja evakuaciju civila

Kako javlja Kyiv Independent, ukrajinska vlada nastavit će s evakuacijom civila iz Mariupolja i 2. svibnja s početkom u 7 sati. Autobusima će se prevoziti s parkinga trgovačkog centra, a osim iz Mariupolja, prevozit će se i civili iz sela u okolici Berdanjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

06:40 Veleposlanstvo Južne Koreje vratilo se u Kijev

Djelatnici veleposlanstva Južne Koreje vratili su se u Kijev, navodi veleposlanik Kim Jyung-Tae koji se također vratio na teritorij Ukrajine. Planiraju, kažu, povratak i preostalih članova tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo