DOBRODOŠLI U EU / Gromoglasni pljesak Europe za Hrvatsku

Europski parlament prihvatio je ulazak Hrvatske u EU. Nakon što su 564 eurozastupnika svojim glasom to i potvrdila, Europskim parlamentom se prolomio dugotrajan pljesak upućen izaslanstvu Hrvatskog sabora.

1.12.2011.
13:27
VOYO logo

Zastupnici Europskog parlamenta velikom su većinom glasova odobrili u četvrtak  Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji čime se otvara put za njegovo potpisivanje sljedeći tjedan.

Glasovanju su pristupila 634 zastupnika, za pristanak na pristupni ugovor glasovala su 564, suzdržanih je bilo 32, a protiv 38 eurozastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostao je još formalni pristanak Vijeća EU-a koje će u ponedjeljak dati zeleno svjetlo na Ugovor o pristupanju koji će potom biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća.

Europsko vijeće tada će prvi put zasjedati s 28 zemalja, od kojih će jedna, Hrvatska, imati status promatrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon glasovanja svi su nazočni europski parlamentarci počeli pljeskati, ustali su sa svojih mjesta i okrenuli se prema galeriji na kojoj je bilo izaslanstvo Hrvatskog sabora.

Osim pristanka na pristupni ugovor, europski parlamentarci izglasali su i popratnu, neobvezujuću rezoluciju u kojoj izražavaju uvjerenost da će pozitivni rezultati reformskog procesa "ojačati potporu i povjerenje hrvatskih građana za članstvo u EU-u", te pozivaju građane da na referendumu o pristupnom ugovoru daju potporu, a zemlje članice da na vrijeme dovrše proces ratifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rezoluciji se pozdravlja završetak pregovora i ističe da posao još nije gotov i da Hrvatska treba nastaviti s reformama.

Za tu rezoluciju bilo je 550 glasova za, 34 protiv i 41 suzdržan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka i predsjednik izjavili su da je to povijesni dan za Hrvatsku, a šef oporbe je, pomalo neočekivano, svojoj suparnici odao priznanje na onom što je učinila njezina Vlada.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo