GUŽVE I NA BLAGAJNAMA / Hrvati u lovu na poklone: Koliko će potrošiti?

Gužve na blagajnama već su počele. Hrvati su u lovu na božićne poklone, a trgovci ruše sve rekorde u radnom vremenu. Hoće li ih i natjerati na veću potrošnju?

21.12.2012.
18:58
VOYO logo

Tri su dana do Božića pa za kupovinu poklona nema još puno vremena. Gužve su već danima posvuda no najveće šoping ludilo očekuje se ovog vikenda.

A koliko je to naporno najbolje znaju djevojke koje u šoping centrima zamataju poklone, od jutra do večeri. "Kaos je, dnevno zamatamo oko 1000 komada. Ne stajemo od 9 ujutro", rekla je Petra Jurinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikih gužvi većina centara danas, i za vikend produljila je radno vrijeme do 22 sata, neki čak do ponoći, a radi se i za Badnjak. Centri su puni, rade cijelu večer no pravo je pitanje: koliko građani troše?

Rekord iz 2009., kada smo potrošili 12,5 milijardi kuna, teško ćemo dostići. 2010. potrošili smo 10,5 milijardi, lani malo više - 11 milijardi, a ove godine? "Mi očekujemo da će potrošnja kretati 11 milijardi kuna", rekla je Milica Rakuša-Martulaš, direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HGK kupcima savjetuje da kad kupuju darove, kupuju domaće, jer će na taj način pomoći gospodarstvu. "U toj će se potrošnji poduprijeti domaće gospodarstvo, veća zaposlenost i optimizam u našim domaćinstvima", rekla je Rakuša-Martulaš.

Bez toga nema oporavka, a barem bi za Božić optimizma moralo biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo