REHNOVE ŽELJE / Hrvatska bi 2011. mogla u EU zajedno s Islandom

Image

Ako podnese zahtjev za članstvom, Island će se uključiti u ubrzanu proceduru za ulazak u Uniju.

30.1.2009.
12:48
VOYO logo

LONDON - Kako bi se spasio od financijskog sloma Island će biti uključen u ubrzanu proceduru za ulazak u Europsku uniju što bi, prema riječima europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, moglo značiti da će ta zemlja Uniji pristupiti kad i Hrvatska. Britanski mediji spekuliraju da bi se to priključenje moglo dogoditi 2011. godine, naravno, ako Island uskoro podnese zahtjev za članstvom.

Osim što bi bila povoljna za Hrvatsku, ubrzana procedura za ulazak Islanda u EU značila bi i znatno skraćivanje procesa pregovora, koji, prema nekim izvorima iz Bruxellesa, ionako traju predugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- EU više voli kad se dvije zemlje pridružuju istodobno nego individualno. Ako Island uskoro podnese kandidaturu i pregovori se brzo završe, Hrvatska i Island bi se mogli uključiti u EU paralelno - rekao je Rehn za britanski Guardian. Pretpostavlja se da bi Island za nekoliko mjeseci mogao podnijeti zahtjev za članstvom, a Europska se komisija za kandidaturu priprema ovisno o ishodu izvanrednih izbora koji se očekuju u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo