Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MILANOVIĆ ODRŽAO GOVOR

'Hrvatska nikuda ne bježi, dobivamo nove odgovornosti'

'Hrvatska zna da ove noći nikuda ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali sad s novom odgovornošćui, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića nekoliko minuta prije ulaska u EU.

RTL/Hina/ 30.6.2013. u 23:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u nedjelju u Zagrebu da Hrvatska priključenjem Europskoj uniji "nikuda ne bježi", nego ostaje tu gdje jest, ali s novim odgovornostima, i istaknuo da je najvažniji projekt u ujedinjenoj Europi obrazovanje mladih kao ključ blagostanja i uspjeha.

"Hrvatska zna da ove noći nikuda ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali sad s novom odgovornošću", rekao je Milanović na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića nekoliko minuta prije ulaska u EU.

Pred više tisuća okupljenih građana, predsjednik vlade istaknuo je da Hrvatska pruža ruke zemljama iz regije u što bržem usvajanju europskih kriterija i podsjetio da je s tim zemljama i narodima povezuju neraskidive spone - zajedništvo u antifašističkoj borbi, privrženost vrijednostima solidarnosti i slobodarstva, ali i da Hrvatsku s druge strane od Srbije, Crne Gore i BiH udaljavaju ratni dogadaji iz devedesetih.

"Hrvatska je u tom ratu dokazala svoju odanost slobodi, ali naknadno svjesna i vlastitih posrtaja na putu koji nije imao alternativu. Taj put bio je suštinski ispravan i pravedan. Hrvatska je izabrala biti most prema boljoj budućnosti regije kojoj su proeuropske težnje, uz najviše standarde zaštite manjinskih nacionalnih prava, najefikasnije sredstvo za prevladavanje prošlih trauma", istaknuo je hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Govoreći o hrvatskom identitetu, Milanović je rekao da su ga kroz povijest oblikovali srednjoeuropski i općenito zapadni civilizacijski utjecaj, Balkan koji podrazumijeva i orijentalne uplive te Mediteran kao veza Hrvatske sa svijetom.

"Duboko vjerujemo da će EU i sve njezine članice biti otvorene da dožive hrvatsku posebnost sastavnim elementom svog raskošnog i šarolikog identiteta", rekao je premijer i podsjetio na neke od najvećih ličnosti hrvatske kulture i znanosti, ujedno važnih u povijesti modernog svijeta - Nikolu Teslu, Andriju Štampara, Ivu Andrića, Antuna i Fausta Vrančića, Lavoslava Ružičku, Ivana Mestrovića, Ruđera Boškovića, Vladimira Preloga, Marka Marulića i Julija Klovića.

"Utoliko, razvijanje i poticanje intelektualne znatiželje smatram najvažnijim strateškim projektom Hrvatske u ujedinjenoj Europi. To je projekt cijele jedne zemlje i svih njezinih građana. U osnovnim školama, gimnazijama i na fakultetima nalaze se ključevi slobodnijeg i ispunjenijeg zivota", rekao je Milanović.

"Trajna je obaveza ove države i Unije kojoj se noćas priključujemo da te ključeve učini što dostupnijima svim ljudima, bez obzira na socijalni status, nacionalnost, vjeru i porijeklo. To je preduvjet svih naših nada o blagostanju i uspjehu. To je preduvjet naše želje da stvorimo zemlju zadovoljnih ljudi koji će živjeti i izražavati se u skladu sa svojim uvjerenjima i slobodnim shvaćanjem vlastitog identiteta", zaključio je hrvatski premijer na Trgu bana Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL/Hina/ 30.6.2013. u 23:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču