BOLJI ŽIVOT / 100 milijuna kuna za bolji život: 'Mnogima si već s 50 godina višak i svi jedva čekaju da te se riješe'

Čine gotovo trećinu stanovništva u Hrvatskoj - ima ih milijun i 300 tisuća, no često ih se gura na margine društva

11.5.2019.
7:30
VOYO logo

Riječ je o umirovljenicima pa je Vlada 100 milijuna kuna europskog novca namijenila upravo za njihov bolji život.

Na probama zbora u Matici umirovljenika jednom tjedno okuplja se 50-ak umirovljenika i umirovljenica, a motivi su različiti: ispuniti dušu i prostoriju pjesmom ili podijeliti uzbuđenje oko novih cipela za nastup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Popričati, ne biti sam, razmijeniti mišljenja, razmijeniti svakodnevicu i time je ispuniti u jednoj dobroj mjeri nečim vrlo kvalitetnim tako da nisi drugima na teret, da im nisi dosadan, nego dapače'', kaže Hrvoje Dusper, član Zbora.

A oni bez sluha za pjesmu, dane koji sporo prolaze mogu ispuniti na druge načine. Neke od njih nabraja Đurđa Novaković, predsjednica Matice umirovljenika grada Zagreba: ''Imamo raznih radionica - folklora, literarnih radionica, raznih radionica ukrasa, kao što su pisanice, ukrasi od krep papira, etno nakit, svakodnevni nakit, likovne radionice, tiffany radionice, dekupaž''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi razne udruge imale novca za ponuditi umirovljenicima sadržaje za aktivno starenje, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava natječajem im nudi 100 milijuna kuna, a resorni ministar Marko Pavić priznaje: ''Svjesni smo još jedanput da su mirovine naših umirovljenika male i kao Vlada maksimalno radimo da one budu veće, ali isto tako svjesni smo i problema socijalne isključenosti naših umirovljenika''.

Što je problem i cijele Europe, ne samo Hrvatske. Stoga će se za tu temu naći prostora i u sljedećem proračunu Europske unije od 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Često se događa da kad napuniš već 50 godina da si svima višak i svi jedva čekaju da te se riješe'', kaže Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

A da su socijalizacije, rada ili koje kune više umirovljenici stvarno željni, pokazuje i njihov interes za zapošljavanje na pola radnog vremena. Prošle godine u Hrvatskoj ih je bilo 5.000, sada gotovo 11.000 jer svi oni aktivni ne žele da završetkom jednog razdoblja u životu stane i život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo