SVJEDOČANSTVA MJEŠTANA / RTL posjetio kuću u kojoj je umro Stepinac: 'Kod njega ni vrabac nije smio, a ja sam s djecom policajca dolazio kod njega po bombone'

Još čuvaju krletku u kojoj je Stepinac čuvao svoje kanarince, jedan se zvao Učitelj, drugi Profesor. Čuvaju i pisaću mašinu iz Lepoglave na kojoj je pisao pisma

10.2.2022.
22:00
VOYO logo

Krašić danas živi od lika i djela Alojzija Stepinca, a on je posljednje dane života živio u Krašiću. Umro je u krevetu sa svijećom u rukama.

"U kućnom pritvoru proveo je posljednjih devet godina života otkada se vratio iz Lepoglave nakon što je ga je komunistička vlast osudila na 16 godina zatvora", govori nam Katarina Stepinac, lektorica Župe Krašić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazala je i krletku u kojoj je čuvao svoje kanarince.

"Jedan se zvao Učitelj, a drugi Profesor. Tu je njegov radni stol i pisaća mašina iz Lepoglave u kojima je pisao pisma i propovijedi", pokazuje Katarina Stepinac.

Danonoćno ga je čuvala milicija, a tome svjedoči i rupa u ogradi kroz koju su ga promatrali kada bi izišao u dvorište. Bolovao je od poremećaja krvi i viška crvenih krvnih stanica pa su mu liječnici ispuštali krv iz vene na nozi, a pojavile su se i informacije da je u zatvoru bio trovan.

"Tu je drveni stolić na kojemu se vršilo njegovo ispuštanje krvi. I lavor u kojemu je bila ispuštena krv", pokazuje Katarina Stepinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je potom prolijevana u dvorište - ukupno 36 litara.

Župnik u Petrovini i dekan Jastrebarskog dekanata Gojislav Kovačić prepričava: "Nije se znalo gdje će biti pokopan pa su tu u crkvi kopali raku. Bio sam 8. razred pučke škole. Onda sam drvene kariole vozio zemlju van. Napravili smo na brzinu, ali je došla odluka da se njega pokopa u Zagrebu."

Svećenik Gojislav mu je i daleki rod. Prisjeća se da se kao dijete ispovijedao kod Stepinca, a zbog njega je, kaže, i postao svećenik.

"Čim sam ušao u zatvorenu ispovjedaonicu, najedanput  me odmah ostavi trema i sve. Vidjelo se već po njemu da je to zaista jedan divni Božji čovjek", govori nam župnik Kovačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iz djetinjstva ga se sjeća i Franjo Brebrić iz Krašića. Djeca su ga obožavala jer se odijevao u Svetog Nikolu i dijelio im bombone.

"Policija je čuvala njega da nije mogao ni vrabac kod njega. A ja sam s djecom od policajca išao ispod vrtova i kod njega tu po bombone dolazio", govori Franjo. 
I dok se još čeka da bude proglašen svetim, vjernici kažu nije to toliko ni bitno koliko da je samim svojim postojanjem za njih bio zraka sunca u mračnim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo