četvrta industrijska revolucija / Povijesni trenutak u Hrvatskoj: Kinezi u Hrvatskoj testirali budućnost - 5G mrežu

Suvremena 5G mreža reagira brže od ljudskog mozga

19.2.2020.
19:27
VOYO logo

Povijesni trenutak u Hrvatskoj. Prvi puta, i to u Osijeku, testirano je kako funkcionira 5G mreža, najbrža na svijetu, takozvana mreža četvrte industrijske revolucije.

Suvremena mreža ne znači samo brzo skidanje igrica i filmova nego privlači i investitore, što je glavni cilj, pa je Osijek posjetila delegacija tehnološkog giganta, tvrtke Xiaomi koja je u Osijeku predstavila mogućnosti nove mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osijek, pionir najsuvremenije mreže, gošća, kineska veleposlanica iz prve ruke testira kako 5G funkcionira jer suvremena 5G mreža reagira brže od ljudskog mozga.

"Najbolji vozači formule jedan reagiraju u 12 milisekundi. Dakle, ni najsposobniji ljudi ne mogu pratiti brzinu razvoja tehnologije",

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, za skidanje filma s interneta za koje je trebalo oko 40 minuta, sada je potrebno dvije do tri minute.

Ali 5G je više od filmova i igrica. Spašava živote jer će umreženi pametni automobili izbjegavati prometne nesreće, dok vrhunski liječnici sa drugog kontinenta putem 5G-a mogu obavljati najsloženije operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za Osijek je najbitnije da kao pionir ove mreže može povlačiti investitore pa su i ponudili besplatno zemljište za izgradnju tvornica koje će koristiti četvrtu industrijsku revoluciju.

"Želimo biti na tržištu. Transparentniji, zanimljiviji", poručio je Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A te su vijesti melem za kineske uši.

"Impresionirana sam poslovnom politikom koju je Osijek osigurao investitorima. Zasigurno ću prenijeti poruku u Kinu", izjavila je Erwen Xu, veleposlanica Narodne Republike Kine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to je velika stvar.

"Kina danas proizvodi koliko i cijeli svijet ukupno proizvodi", rekao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek: IT središte Hrvatske i vizionar budućnosti? Građanima zvuči lijepo.

A ova se vijest proširila brzinom 5G-a, pa su iz gigantskog proizvođača mobitela najavili i nove modele koji podržavaju suvremenu mrežu i to po pristupačnoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine cilj nam je spustiti cijenu 5G mobilnog uređaja na manje od 300 eura", kazao je Tony Chan, generalni direktor Xiaomi.

Prosječnom kupcu još je bitnije da postoji opcija plaćanja na rate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može na rate svakako", rekao je Viktor Bjelić, predsjednik uprave Bjelić Co d.o.o.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo