hdz na optuženičkoj klupi / Afera 'Fimi media': Pravni zastupnik HDZ-a otkrio možemo li očekivati kraj suđenja prije izbora

Uskoro će završne riječi, a onda i konačna odluka

27.5.2020.
19:00
VOYO logo

Kraju se primiče ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu za aferu ''Fimi media''. Bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević u emotivnom iznošenju obrane promijenila je iskaz.

Kao i ona, svoju su odgovornost odbacili i tvrtka Fimi media, ali i optuženi HDZ, krivnju su prebacili na tadašnjeg tajnika stranke - Ivana Jarnjaka.

A od početka, dakle već 10 godina, Ivana Ivanda Rožić prati tu aferu u kojoj se prvi put u povijesti na optuženičkoj klupi našla i - politička stranka. Ona otkriva kako je realno očekivati da presuda bude u sljedećih mjesec dana jer cijeli ponovljeni postupak ide ubrzanim tempom. Uskoro će završne riječi, a onda - i konačna odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Terešak, pravni zastupnik HDZ-a, kaže da sve ovisi o sudskom vijeću. 

"Ušli smo u završnicu iznošenja obrana. Sutra predstoji iznošenje dokaznih prijedloga. Ako ih sudsko vijeće prihvati, onda se ne može očekivati da će suđenje završiti prije izbora, no ako ih sve odbije, onda slijedi iznošenje završnih govora i sam kraj suđenja i objava presude", otkrio je u razgovoru za RTL Danas Vladimir Terešak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokazni prijedlozi bit će različiti, u svakom slučaju će se odnositi i smatram da to treba provesti, vještačenje u odnosu na poslovanje Fimi medije. U tom slučaju suđenje neće završiti prije izbora, nego najesen", dodao je.

Upitan kolika bi sama presuda mogla biti politička šteta ili korist za HDZ, Terešak kaže: "Ako bude osuđujuća, ona će biti u vidu novčane kazne i oduzimanja imovinske koristi. O političkoj šteti ne bih govorio, ja nisam političar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terešak očekuje da će suđenje završiti u korist HDZ-a.

"Očekujem da će suđenje završiti drukčije nego u prvom stupnju, vidjet ćemo hoće li se to ostvariti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje je obilježilo mijenjanje iskaza. I danas je to učinila Branka Pavošević.

"Gospođa Pavošević je promijenila iskaz u smislu da se ne smatra krivom, teretila je za sve gospodina Jarnjaka, no u globalu svi optuženici su ostali kod svojih ranijih iskaza", kazao je Terešak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravni zastupnik HDZ-a porekao krivnju stranke u aferi "Fimi media"

Pravni zastupnik HDZ-a, odvjetnik Vladimir Terešak, porekao je u srijedu u ime stranke krivnju na suđenju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Iznoseći obranu za prvu stranku u Hrvatskoj koja je optužena za korupciju, Terešak je rekao da HDZ nije vodio njezin bivši predsjednik i nekadašnji premijer Ivo Sanader, već stranačko Predsjedništvo. Ustvrdio je i da ono nije donijelo nijednu odluku o crnim fondovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako je novac prikupljan na crno, prikupljan je za privatne potrebe i korišten. I onda su pojedinci stekli protupravnu imovinsku korist, a ne stranka'', zaključio je Terešak.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim za korupciju u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova potkraj siječnja, a posljednjih mjeseci rasprave se nisu održavale zbog epidemije i potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka, u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je u srpnju 2018. zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. I on je više puta odgađao rasprave zbog svog zdravstvenog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je u svojoj obrani u veljači kazao da nije zaradio na Fimi mediji. Ispričao je da je još 70-ih i 80-tih godina prošlog stoljeća u Austriji zaradio gotovo 2,7 milijuna eura. Otprije je u vlasništvu imao nekretnine i umjetnine, a stan u Splitu i tri stana u Zagrebu navodno je kupio još 90-ih godina.

Uz Sanadera, koji je u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora, i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja "Planinska", u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.

Image
Fimi Media /

Bivša HDZ-ova blagajnica u suzama na sudu: 'Radila sam časno. Nisam znala koje je sve račune HDZ imao'

Image
Fimi Media /

Bivša HDZ-ova blagajnica u suzama na sudu: 'Radila sam časno. Nisam znala koje je sve račune HDZ imao'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo