mailovi ćorićeva suradnika / Afera INA nije prvi put da Tomislav Ćorić ignorira mailove kojima se mogao spriječiti kriminal

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ćorić je već najmanje dva put ignorirao dopise za koje se kasnije pokazalo da su mogli spriječiti kriminal u institucijama za koje je bio zadužen

31.8.2022.
18:30
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Nekadašnji minister gospodarstva Tomislav Ćorić ponovo je u fokusu nakon optužbi bivšeg šefa Nadzornog odbora INA-e Damira Vanđelića. Vanđelić je konstatirao da je mailom upoznao Ćorića na to da INA "svake godine gubi 200 milijuna eura", te da ga je tadašnji ministar optužio da politizira.

Ćorić je to demantirao, tvrdeći da Vanđelić iznosi "alternativne činjenice". Telegram piše kako je Ćorić već najmanje dva puta ignorirao dopise za koje se kasnije pokazalo da su mogli spriječiti kriminal u institucijama za koje je bio zadužen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanđelić tvrdi kako je, kao šef Nadzornog odbora Ine, u srpnju 2021. upozorio tadašnjeg resornog ministra na činjenicu da ključna naftna kompanija na nečemu konzistentno gubi ogroman novac. A uprava INA-e je stala u zaštitu nekadašnjeg ministra i istaknula da Vanđelićeva upozorenja iz 2021. nisu mogla na pljačku kojom se sada bavi USKOK, jer su sporni ugovori potpisani nekoliko mjeseci kasnije.

Uz aferu koju mnogi nazivaju pljačkom stoljeća, Telegram naglašava slučaj Domagoja Validžića, jedanog od glavnih osumnjičenika u aferi Vjetroelektrane, koji je osumnjičen je da je pogodovao investitorima u vjetropark Krš-Pađene. On je dok je davao svoj službeni iskaz krajem prošle godine, istražiteljima je kazao kako je to od njega tražio upravo ministar Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Doslovno mu nacrtao' /

Objavili e-mail Vanđelića kojim još 2021. Ćorića kao ministra upozorava da negdje 'curi novac iz Ine'

Image
'Doslovno mu nacrtao' /

Objavili e-mail Vanđelića kojim još 2021. Ćorića kao ministra upozorava da negdje 'curi novac iz Ine'

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je tada vodio Ćorić, izdalo je pozitivno mišljenje za vjetropark iako, sumnja USKOK, investitori nisu zadovoljili formalne uvjete. Zbog tog poteza Ministarstva, tvrtka C.E.M.P. zadržala je status povlaštenog proizvođača struje i mogućnost za milijunsku zaradu.

Domagoj Validžić, koji je tada bio jedan od najbližih Ćorićevih suradnika, pod istragom je upravo zbog spomenutog mišljenja koje je izdalo Ministarstvo. No, Validžić je istražiteljima ustvrdio kako ima dokaz da je ministar od njega tražio da se taj dokument donese. USKOK-u je priložio mail kojim je u listopadu 2019. obavijestio Ćorića što planira učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šefe, u prilogu dostavljam na znanje prijedlog odgovora za projekt VE Krš Pađene te ulazni akt”, stoji u mailu koji je tada poslao ministru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo