najavila razgovore s galićem / Afera SMS sve se više približava Pantovčaku: 'U Hrvatskoj postoji jedna vrsta političkog podzemlja'

Dodajmo ovomu da je savjetnik Predsjednice Vlado Galić RTL-u otkazao već dogovoreni intervju

14.11.2018.
18:33
VOYO logo

Afera SMS sve se više približava Pantovčaku. Nakon što je tjednik Nacional objavio da je savjetnik predsjednice Vlado Galić angažirao falsifikatora Franju Vargu da u vrijeme predsjedničkih i parlamentarnih izbora radi za HDZ, predsjednica na pitanje RTL-a najavljuje da će s njim ponovno razgovarati. 

No opovrgava da je radio u njezinoj kampanji, a premijer odbacuje da je Varga imao službene veze s HDZ-om. Sam Galić tvrdi – sve su to manipulacije. Ni oporba ni analitičari u to ne vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetnika predsjednice Vladu Galića uhićeni Franjo Varga u svom iskazu spominje pet puta. A upravo ga je Galić 2014. doveo da radi u HDZ-u, u vrijeme predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Piše to u posljednjem broju Nacionala, a predsjednica, uz dosta zamuckivanja, tvrdi – u njezinoj kampanji radio nije... 

"Ono što je meni gospodin Galić rekao da je dvaput bio u kontaktu s gospodinom Vargom i to jedna konkretna situacija kad je bila moja kampanja, ali ne za moju kampanju, kad su se javljali ovi različiti trolovi i razne stranice koji su promicali govor mržnje. Druge usluge apsolutno nikakve nisu tražene, niti smo mi kreirali nikakve trolove...", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je HDZ formalno surađivao s Vargom, kojeg USKOK sada tereti da je izrađivao lažnu SMS korespondenciju za Zdravka Mamića, premijer opovrgava. 

"Prema tome, je li postojala neka druga neformalna suradnja s pojedincima, o tome mi nemamo saznanja", tvrdi premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je uhićen Varga doznalo se da mu je za policijske mjere dojavio Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tolušića i kum drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića, koji i sam poznaje Vargu. A onda se s Vargom povezalo i Galića.

Je li to sve neugodno za predsjednicu i za HDZ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa stav Hrvatske demokratske zajednice jasan je, mi želimo da se što prije razjasni svaka pojedinost iz te, nazovimo tako, afere", poručuje politički tajnik HDZ-a Lovre Kuščević.

Rasplitanje ove afere pozorno prati i oporba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno se radi o aferi Hrvatske deomkratske zajednice. Očito je da HDZ ne može bez afera", kaže Nikola Grmoja iz MOST-a. 

"Ovo je svakako jedan od najvećih skandala u hrvatskoj povijesti, on će tek otkriti ono što znamo – da paraobavještajno podzemlje kontrolira državu", dodaje Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto je blaži, ali na istom tragu i komentar profesora Josipa Kregara.

"U Hrvatskoj doista postoji jedna vrsta političkog podzemlja, postoje mogućnosti, mehanizmi i ljudi kojima se služe političke stranke u ne sasvim fer i časnoj borbi u izborima", kaže Josip Kregar, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U aferi SMS USKOK i dalje provodi istragu, a kakve je točno veze s Vargom imao Galić, zanima i predsjednicu. 

Hoćete li u svjetlu novih informacija morati opet razgovarati sa svojim savjetnikom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, razgovarat ćemo ponovno, razgovarat ćemo ponovno", jasno je rekla predsjednica.

Sam Galić ranije je poručio da konstrukcije i manipulacije jednog tjednika nema namjeru komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo ovomu da je savjetnik predsjednice Vlado Galić RTL-u otkazao već dogovoreni intervju. 

Iako je gospodin Galić pristao stati pred kameru i odgovoriti na pitanja, čini se da mu je to naposljetku zabranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo