legendarna poruka roditeljima / 'Ako ocjene vašeg djeteta ne budu dobre, nemojte samljeti njegovo dostojanstvo'

Image
Foto: Thinkstockphotos

'Među djecom koja pristupaju ispitima ima budućih umjetnika kojima matematika možda neće biti bitna u životu', piše u legendarnom pismu

20.9.2016.
16:11
Thinkstockphotos
VOYO logo

Vjerujemo kako nijednom djetetu početak školske godine nije sjeo najbolje jer osim ponovnog nalaska sa prijateljima nakon ljeta moraju početi s naganjanjem dobrih ocjena.

I djetetu je lijepo kad dobije odličnu ocjenu jer se ima čime pohvaliti roditelju, no postoje i onakve obitelji koje forsiraju djecu da moraju imati prosjek 5,0. Takav pritisak, ako ga dijete jednostavno ne može podnijeti, vrlo često može izazvati kontraefekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnica matematike Milena Janković iz Osnovne škole Jagodnjak u istoimenoj hrvatskoj općini roditeljima svojih učenika petog razreda podijelila je legendarno pismo jednog singapurskog ravnatelja upućeno roditeljima prije sezone testiranja. 

Pismo koje su roditelji dobili na Facebooku je objavio načelnik općine Anđelko Balaban, čija je kći Iva jedna od učenica u razredu Milene Janković. Pismo se sada ponovno širi, ovaj put na društvenim mrežama i izvrstan je podsjetnik roditeljima da njihovo dijete ne mora biti najbolje u svemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj pisma vam prenosimo u cijelosti:

"Dragi roditelji,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

približava se vrijeme ispita. Znam da ste zabrinuti i želite da vaše dijete bude uspješno.

Volio bih, međutim, kada biste razmislili o tome da među djecom koja pristupaju ispitima ima budućih umjetnika kojima matematika možda neće biti bitna u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i budućih poduzetnika, kojima za uspjeh u poslu zaista nije bitna ni povijest, ni književnost.

Ima i budućih glazbenika kojima stvarno nikada neće trebati kemija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vaše dijete dobije odlične ocjene na kontrolnom, radujte se, to je sjajno. Međutim, ako ocjene ne budu dobre, molim vas, nemojte zbog njih potkopati samopouzdanje svom djetetu, nemojte samljeti njegovo dostojanstvo. Recite mu da je sve u redu, da ima pravo dobiti lošu ocjenu. Da je riječ samo o jednom ispitu, a da ga u životu čekaju puno važnije stvari u kojima će se dokazivati.

Recite mu, bez obzira koju ocjenu je dobilo, da ga volite i da ga ne osuđujete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molim vas, recite tako svojoj djeci i pratite kako će osvojiti svijet. ne dopustite da im jedan ispit ili jedna loša ocjena oduzmu snove i zanose. Recite im, na kraju, da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni.

Srdačno,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaš direktor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo