'Zdravstvena i poslovna odgovornost' / Aladrović nakon sastanka sa sindikatima i poslodavcima: 'Predstavili smo prvi draft povezivanja covid potvrda i potpora'

Image
Foto: RTL

Ministar rada je posebno istaknuo radnike koji rade s ljudima, posebno s gostima, koji, ako ne paze, predstavljaju opasnost i po sebe i po druge

7.7.2021.
17:44
RTL
VOYO logo


Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je nakon sastanka s predstavnicima tri sindikalne središnjice i s predstavnicima poslodavaca:

"Svjesni smo da moramo zadržati podršku gospodarstvu, podršku očuvanju radnih mjesta, podršku i poslodavcima i radnicima. Ono što smo prethodnih dana najavljivali je da ćemo povezati covid potvrde, odnosno zdravstvenu i epidemiološku odgovornost, s poslovnom odgovornosti, odnosno potporama poduzetnicima. Prvi draft takvog modela predstavili smo našim poduzetnicima i predstavnicima sindikata. Želim naglastiti da je ovo prvi sastanak na ovaj način."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovor je da nakon što predstavnici i sindikata i poslodavaca ovakav model predstave među svojim članstvom, da novi sastanak održimo početkom sljedećeg tjedna. Ono što se razlikuje je da uvodimo dodatni kriterij covid potvrda koje bi trebali imati zaposlenici za koje se očekuje potpora u financijskom smislu, odnosno za poslodavce koji očekuju potporu u financijskom smislu, poslodavce iz onih sektora koji su najizloženiji. Jedan od uvjeta će biti i broj covid potvrda za radnike koje te potvrde imaju", rekao je Aladrović.

"Više od milijun i pol naših građana se cijepilo, preuzelo je odgovornost i za svoje zdravlje i za zdravlje u svojoj okolini", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je rekao i to da podaci za turističku sezonu pokazuju trendove rasta, da "možemo biti optimisti".

"Bilo bi krajnje apsurdno da svojom neodgovornosti sami sebe dovedemo u situaciju pada sezone koju možemo očekivati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su u ministarstvu spremni prihvatiti i neke sugestije koje su "mogli čuti na prvu", te je istaknuo:

"Jako je bitno povezivanje ekonomske i epidemiološke situacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spremni smo razgovarati o svemu ovome, ali pod jednom pretpostavkom da čvrsto vežemo epidemiološku odgovornost i potpore", kazao je.

"Ako netko radi u turističkoj djelatnosti, vrlo blizu gostima i turistima, a ne cijepi se, nije prebolio covid niti se vrlo često ne testira, on predstavlja zdravstvenu ugrozu i za sebe i za okolinu", rekao je ministar Aladrović i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je važno da subvencioniramo one koji se ponašaju odgovorno."

Za konkretne primjere rekao je, ako poslodavac ima 100 radnika, a 99 ih ima covid potvrde, da onda dobiva potpore za očuvanje radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada nismo uočili nikakvu barijeru ovakvih provjerama", zaključio je nabrojavši službe s kojima su se savjetovali.

Aladrović je uvjeren da neće biti kršenja ustavnih prava, rekao je da je vrlo važno izjednačiti prava i obveze javnog i privatnog sektora u ovom kontekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je trenutačno na potporama održavanja radnih mjesta između 108 i 110 tisuća zaposlenika:

"Taj broj se ne može previše predvidjeti kako će se kretati, ne možemo predvidjeti ponašanje virusa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo