problemi zbog štrajka / Aladrović žestoko odgovorio Divjak: 'Nekorektno! Probleme treba riješiti, a ne prebacivati na druge'

Ministar rada rekao je kako se Vladina ponuda neće mijenjati te kako imaju indicije da je štrajk nezakonit

19.11.2019.
18:58
VOYO logo

Škole u Hrvatskoj krenule su od utorka u frontalni štrajk sve dok se ne ispune zahtjevi sindikata, odnosno za 6,11 posto veći koeficijenti složenosti poslova. Tu je odluku podržalo više od 96 posto članova sindikata u osnovnim i srednjim školama. Odbili su Vladinu ponudu iako se od utorka štrajk više ne plaća. 

Sindikati su najavili prosvjede i tijekom kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu. Da je sustav u blokadi, priznaje i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostujući u RTL-u Danas, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je kakav ovakav razvoj događaja nisu očekivali iz nekoliko razloga.

"Više od mjesec dana razgovaramo. Temeljni kolektivni ugovor (TKU) je sklopljen, granski ugovori za cijeli sektor su sklopljeni. Nismo ovo očekivali jer smo ponudili fer ponudu kroz TKU i povećanje osnovice od šest posto, i dodatnih dva posto ako ne redizajniramo cijeli sustav plaća. I sve to u idućoj godini. Kada se zbroji, to je povećanje veće od 20 posto u četiri godine i naravno da nismo ovo očekivali i da ovakva situacija nikoga ne raduje", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč frontalnom štrajku Vlada, kaže Aladrović, ostaje pri svojoj ponudi.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo svoju ponudu komunicirali i dalje ju komuniciramo kroz pregovore o TKU-u. U četvrtak imamo sastanak s predstavnicima državnih i javnih službi te očekujemo da će se pojaviti i sindikalisti koji su u štrajku. Tom ponudom ispunjavamo očekivanja i smatramo da ne treba raditi diskriminaciju. I dalje vodimo dijalog onako kako se on treba voditi, putem službenih kanala. Ponuda se neće mijenjati koliko je meni poznato", kazao je Aladrović i dodao kako su štrajkom najviše pogođeni učenici.

"Imamo problem nezadovoljstva roditelja i nezadovoljstva učenika. U ovom slučaju najveće žrtve su učenici, neizvjestan im je kraj školske godine, ne znaju što će se događati. Jasno se izrazila i pravobraniteljica za djecu koja je rekla da je ustavno pravo učenika na obrazovanje prije prava učitelja na štrajk. Pozivamo da i to uzmu u obzir i korigiraju svoje zahtjeve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aladrović kaže da u ovom trenutku još nisu razmišljali o tome da se obrate sudu koji bi ispitao zakonitost štraja, ali je i to moguće u nekom trenutku.

"Ako se i obratimo sudu, ne donosimo mi odluku. Te represivne mjere ostavit ćemo za sam kraj, ako se njima i budemo koristili. S obzirom na to da smo pregovarali o nečemu što nije tema pregovaranja, imamo jasne indicije da štrajk nije zakonit, no ne bih prejudicirao. Vidjet ćemo u budućnosti i pustiti sudu da to eventualno odluči", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštar odgovor kolegici Divjak

Oštro je odgovorio i kolegici Blaženki Divjak na njezinu izjavu da ona "ne želi sudjelovati u igrama moći Vlade i sindikata".

"Biti ministar je pravo, čast, obveza, ali nosi i svoje odgovornosti. Prebacivanje odgovornosti na druge kolege, premijera ili bilo koga drugoga smatram nekorektnim, u ovom slučaju od strane ministrice Divjak. Problemima u resoru treba se voditi onaj tko vodi taj resor, a ne drugi kolege. Ako govorimo o odgovornosti, pozivam da odgovornost za svoje resore snosimo sami, a ne da ih pokušavamo prebaciti na druge", oštro je Divjak odgovorio Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo