Izbori 2020. / RTL-ovi analitičari Puhovski i Macan složni: 'Velika koalicija moguća je samo u jednom slučaju'

Kazali su i kako bi novi izbori, ako se ne dogovore, najkasnije mogli biti potkraj studenog

3.7.2020.
18:25
VOYO logo

Izbori su nam se približili. U nedjelju 5. srpnja građani će izabrati tko će sjediti u Saboru i vladati iduće četiri godine. 

U RTL-u Danas o tome kakve rezultate možemo očekivati i kakva je bila kampanja koja završava u ponoć komentirali su politički analitičari Krešimir Macan i Žarko Puhovski s našim reporterima Damirom Gregoret i Adrianom De Vrgnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se nekako veliko čudo ne dogodi, šanse Plenkoviću su puno veće jer HDZ ima bolji koalicijski potencijal, oni mogu čak i biti 3, 4 mjesta iza SDP-a i opet bi imali veću šansu. Pogotovo ako se uzme u obzir da će Plenković poučen iskustvima prije svega s MOST-om, početi pregovarati sa svakim pojedinim zastupnikom i zastupnicom iz Domoljubne i MOST-ove koalicije da vidi tko je s njima spreman surađivati, a možda i s jednim ili dvojicom iz Restart koalicije.

"Žetončić situacija" opet, ali ovdje je to manje nekorektno zato što su te dvije opcije jako široke i tu se ne može govoriti - ako se to odmah dogodi - o nekoj posebnoj izdaji. Međutim, to će biti doživljeno kao izdaja kod onih koji su smatrali prije svega Domoljubnu koaliciju kao način da se izliječi Hrvatska od Plenkovića", rekao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Borba za svaki glas /

Paljba ne prestaje: Žestoka verbalna bitka vodi se i posljednji dan kampanje

Image
Borba za svaki glas /

Paljba ne prestaje: Žestoka verbalna bitka vodi se i posljednji dan kampanje


Postoji li nekakav prostor da se kaže da su stvari neregularne?

"To je još uvijek manje loše od situacije da ljudi koji su oboljeli ne mogu glasati. To je toliko drečeća diskriminacija da je naprosto nitko ne može dopustiti. Bit će vjerojatno tužbi, te tužbe će značiti da se konačni rezultati odgađaju za nekoliko dana, da neće biti gotovo kad DIP kaže da je gotovo. To znači i odgađanje konstruirajućeg zasjedanja Sabora i sve drugo za nekoliko dana. Utoliko Plenkoviću bi bilo važno da on bude naprijed nakon nedjelje jer bi onda mogao očekivati da dobije mandat i onda mu je lakše pregovarati koliko god to bilo formalno, kao mandatar, ali ima ipak drukčiju poziciju. Ako Bernardić dobije mandat, kad bi imao više mjesta u Saboru, što je po meni isto realna mogućnost, onda je Plenkovićeva pozicija više-manje ista, ali formalno ipak otežana", objasnio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je kampanju najbolje iskoristio i zašto?

"Najbolje ja mislim da su prošle ova male koalicije, Možemo! i koalicija koju predvodi Stranka s imenom i prezimenom jer su se odlučili združiti i sad su blizu praga, govorim o njihovim mandatima. Dakle, oni su se najbolje posložili za samu kampanju. Mislim da je MOST dugoročno kroz tri mjeseca imao rastući trend tako da bi mogao dobiti koji mandat više, a od velikih rekao bih da je HDZ na kraju sa svom kampanjom svoje zadržao, a Restart je, vjerojatno dosta izgubio", kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je fokus na koronavirus utjecao na kampanju i tko je od toga profitirao?

"Utjecao je ograničavajuće kao što se znalo. Stožer tu kao Big Brother bdije. Nitko od toga nije profitirao, zapravo, HDZ koji se nadao da će profitirati, sigurno nije profitirao, a i nitko od oporbe jer se ne mogu toliko suprotstaviti doktorima. Ipak se doktora svi boje i tu su ostali u situaciji da je stvar neriješena u tom pogledu, ali će loše proći mnogi građani kojima će biti otežano doći do birališta, to je problem", objasnio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Ostojićev odlazak u samoizolaciju cirkus ili odgovorno ponašanje?

"Sve skupa je bio cirkus jer na dva pozitivna testa, jedan je bio u samom sučeljavanju na RTL-u, je pokazalo da nije bilo razloga za samoizolaciju tako da je ovaj kasniji performans s Rajkom Ostojićem bio potvrda da je sve ustvari politički cirkus i politikanstvo", rekao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko se može vjerovati da neće koalirati s onima s kojima su rekli da neće u kampanji?

"Prvo je važno jer su ovog puta obećali brojke neke u programima, što ranijih godina nisu radili i sad im se može dokazivati eventualno da su lagali. Jedni i drugi su imali veoma precizne brojke, tu ih se može pozivati na red. Drugo, oni svi znaju da se ili mora postići većina ili se ide na nove izbore. To da kažu 'neću ni s kim razgovarati' znači da već sad guraju naciju u nove izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi izbori bi bili evenutalno krajem studenog. To bi bilo katastrofa jer bi se produživalo mjesec po mjesec i to bi značilo da sve stoji u zemlji u tom razdoblju i oni moraju imati tu odgovornost da se neke stvari moraju dogovoriti pa makar prešli preko ritualnih i beznačajnih obećanja", rekao je Puhovski.

Je li realniji scenarij novih izbora ili velike koalicije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo tu suglasni. Dakle, velike koalicije nema bez novih izbora. Jedino se može dogoditi neka bomba, ne znam, ali da će se oni sami dogovoriti, zato što se ne mogu sad dogovoriti s nekim drugim i onda ići u veliku koaliciju, to nema šanse", rekao je Macan.

"Previše su čvrsto to obećali. Oni moraju imati izgovor u novim izborima. Nije se onda više ništa drugo moglo", zaključio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo