gost direkta potpredsjednik HDZ-a / Analizirali smo: mora li predsjednica nekome ipak dati mandat prije ponavljanja izbora?

Uglavnom na MOST-u i oko MOST-a je sve više magle, a jasniji postaju samo ustavno-politički problemi. Pitanje ponovljenih izbora u ovoj situaciji postaje sve aktualnije, ali još nema suglasja kada ih predsjednica može raspisati ako ih u situaciji bez davanja mandata uopće i smije raspisati.

8.12.2015.
22:32
VOYO logo

Od izbora je prošlo točno mjesec dana, a o tome što će se događati nismo nimalo pametniji. Neodgovorenih pitanja još je više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mora li predsjednica prije raspisivanja novih izbora povjeriti nekome mandat? 

Može li predsjednica raspustiti Sabor koji nije konstituiran?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se Sabor konstituirati i nakon što se raspišu novi izbori? 

Može li tehnička vlada sjediti u Banskim dvorima do izbora ili će je zamijeniti privremena nestranačka vlada koju imenuje predsjednica? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mišljenje smo upitali i potporedsjednika HDZ-a Dražena Bošnjakovića koji je bio gost u RTL Direktu.

"Može se dogoditi da nitko tijekom jednog razdoblja ne donese potpise da dokaže da ima potporu većine svih zastupnika i tada predsjednica mora reagirati iz opće ovlasti i raspisati izbore. Nešto se mora dogoditi", izjavio je potporedsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko odgovora se ne slaže - nitko. Zoran Milanović zastupa stajalište da bez konstituiranja Sabora nema novih izbora. Karamarko ni sam ne zna. 

"Predlažem da se Sabaor konstituira, pa makar netko bude izabran kao predsjednik pet minuta, da mu u onoj sobi visi portret pet minuta - pet minuta, a onda se raspustimo jer se bez toga niti ne mogu raspisati izbori", rekao je jučer Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica bi mogla imati to pravo, čeka se mišljenje ustavnih stručnjaka oko toga", prokomentirao je Karamarko. 

Ustav o tome ne govori puno: mandatar ima 30 dana da sastavi vladu, predsjednica mu rok može produžiti za još 30 dana, a nakon toga daje mandat drugome. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek onda ako Vlada ne bude sastavljena, predsjednica će imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

Baš zato jer novonastale probleme Ustav nije predvidio, predsjednica je na sastanak pozvala najeminentnije stručnjake. Neki su već donijeli sud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije točno da se Sabor mora konstituirati na barem na pet minuta i onda da se mora raspustiti pa da se ide na izbore. To nema uporište u Ustavu. Predsjednica ne smije povjeriti mandat nikome tko ne dokaže da raspolaže podrškom svih zastupnika u Saboru", rekao je Mato Palić, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku.

A je li moguća paralelna vladavina? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović, po svemu sudeći, iz Banskih dvora se ne planira odseliti pa bi se teoretski moglo dogoditi da njegova vlada stoluje na Markovom trgu dok će na Pantovčaku istovremeno sjediti "Kolindina vlada" odnosno privremena nestranačka za koju predsjednica mora naći predsjednika, potpredsjednike, 20 ministara i njihove zamjenike. Sve nestranačke osobe.

Neki već poručuju - da, spremni smo preuzeti odgovornost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako imate takvu situaciju da treba reagirati brzo onda je normalno da se okrenete ljudima koji imaju neka stručna znanja. Ja sam siguran da do toga neće doći", smatra bivši predsjednik vlade Zlatko Mateša

I tako s jedne strane konzultacije vodi predsjednica, s druge Josip Leko koji je u RTL Direktu rekao da i dalje pokušava konstituirati Sabor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako ću drugačije, nećemo dva puta raditi slučajnost nego ćemo tražiti prijedlog koji garantira izbor predsjedniak, rekao je Leko. 

Možda zastupnike 16.000 razloga mjesečno ipak motivira da se predomisle i izaberu predsjednika. Što će biti onda - ionako nitko ne zna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo