GRADONAČELNIKU PONUDILI POMOĆ / Arhitekti protiv 'Bandićeva Manhattana': Planovi su stručno sporni i na rubu zakona'

Image
Foto: Pixsell

Planovi za projekt 'Grad u gradu' višestruko su neprihvatljivi, upozorila je struka Bandića i ponudila mu stručnu pomoć

3.4.2019.
8:30
Pixsell
VOYO logo

''Trenutnim postupanjem Grada Zagreba projekt 'Grad u gradu' se provodi mimo demokratske i zakonom garantirane participacije građana i struke'', upozorio je u otvorenom pismu zagrebačkog gradonačelnik Milana Bandića niz stručnjaka iz područja urbanističkog planiranja, arhitekture i povijesti umjetnosti.

''Uz stav kojim pozdravljamo nove inicijative i investicije te planiranje i uređenje gradskih prostora, moramo javno ustvrditi da nedavno objavljene planove realizacije projekta 'Grad u gradu' smatramo neprihvatljivim. Planovi koje ste najavili na rubu su zakonski predviđene procedure i sa stručne su strane sporni'', ističu Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet, Udruga hrvatskih urbanista, Udruženje arhitekata HGK, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Milan Bandić / Zagreb (PIXSELL)

Struka Bandiću ponudila stručnu pomoć - Hoće li biti sluha?

Svi oni stavili su se na raspolaganje gradonačelniku osobno, kao i cijelog Gradskoj upravi, napomenuli su u pismu, objašnjavajući da su zagovornici promišljanja o izgradnji i uređenju prostora uz rijeku Savu, ali uz obvezno uvažavanje potrebnih proceduralnih i stručnih pretpostavki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga su i podsjetili da nakon višegodišnje pripreme i planerskog pristupa realizaciji projekta Zagrebački velesajam temeljenih na tradiciji prostornog planiranja Zagreba još od 1865. godine Grad Zagreb negira dosadašnje vlastite aktivnosti na promišljanju uređenja tog prostora i predstavlja projekt 'Grad u gradu' koji obuhvaća prostor Hipodroma i igrališta NK Lokomotive te prostor istočno od Velesajma, uz aveniju Većeslava Holjevca.

Najavljeno je, podsjetimo, da će Grad Zagreb uskoro odabrati i partnera za razvoj projekta, a da prethodno nije javno prezentirao koncept i procedure prema kojima bi se projekt realizirao. Za urbaniste, arhitekte i povjesničare umjetnosti stvar je jasna: ''Evidentno je da ovako najavljeni gradski projekt nije u skladu s Prostornim planom uređenja Grada Zagreba niti s Generalnim urbanističkim planom Grada Zagreba''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Križ na nasipu kod Hipodroma (Sandra Simunovic/PIXSELL)

Osim što se projekt provodi mimo demokratske i zakonom garantirane participacije građana i struke, ne provodi se ni procedura definirana čl.101. Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba koji utvrđuje sudjelovanje lokalne i mjesne samouprave u programu gradskog projekta, utvrđivanje Programa gradskog projekta od strane gradonačelnika, donošenje odluke Gradske skupštine Grada Zagreba o realizaciji gradskog projekta, moguću Odluku o izradi urbanističkog plana uređenja te provedbu javnih urbanističko-arhitektonskih natječaja, pobrojala su stručna udruženja u pismu gradonačelniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A s obzirom na to da mu nude svoju stručnu pomoć, objasnili su i što je potrebno učiniti kako sa stručne strane ne bi bilo spornih momenata i kako bi bila poštovana demokratska i zakonska procedura.

''Niz je aktivnosti koje smatramo nužnim proceduralnim i stručnim pretpostavkama za realizaciju projekta 'Grad u gradu': današnji Hipodrom, dio prostora Savskog parka, potrebno je zadržati za GUP-om planiranu namjenu, a to je ozelenjen prostor sporta i rekreacije. Visokovrijedni objekti kulturne baštine i vrijedni potez aleje unutar zaštićenog kompleksa Velesajma moraju se sačuvati unutar novog projekta, a sve aktivnosti moraju se provoditi u skladu s trenutno važećim prostorno-planskim procedurama, bez prilagodbi zakonskih okvira jediničnim interesima'', zaključuju stručnjaci u otvorenom pismu upućenom zagrebačkom gradonačelniku.

Otvoreno pismo potpisali su predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Emil Jurcan, predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković, dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit, predsjednica Udruge hrvatskih urbanista Sandra Jakopec, predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske gospodarske komore Igor Franić te predsjednik Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata Mario Jukić i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Zvonko Maković.

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

hipodrom

Hipodrom / Burj Khalifa (Goran Jakus/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako gradonačelnik može investitorima obećavati projekt za koji nisu provedene ni osnovne demokratske procedure?

U međuvremenu, i struka i javnost, kao i politička oporba, i dalje čekaju odgovor gradskih vlasti na traženja lijevog bloka u Gradskoj skupštini da izvijesti o čemu točno pregovara s investitorima, što se planira graditi na području Hipodroma i na koji će način to utjecati na izmjene GUP-a, za koje je gradonačelnik u prosincu rekao da će pred zastupničkim klupama biti u svibnju ove godine.

Zagrebački Manhattan, onoliko koliko se dosad zna jer Bandić ne otkriva informacije, trebao bi niknuti na prostoru omeđenom Savom, Avenijom Većeslava Holjevca, Avenijom Dubrovnik i ulicom Radoslava Cimermana u Zagrebu, i to na površini od oko 1,1 milijun četvornih metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) prije nekoliko je dana objavilo navodnu prvu skicu projekta i odmah upozorilo da je natječaj protivan GUP-u i Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza.

''Natječaj je raspisan na parceli na kojoj se nalazi Hipodrom, u vlasništvu Grada Zagreba, nije jasno ima li raspisivač za isti odobrenje vlasnika, a nije definiran naručitelj niti ocjenjivački sud", istaknuli su već tada arhitekti i upozorili da ''cijela intervencija negira zaštićeni sklop Velesajma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pozadini pak, s obzirom na niz sličnosti s beogradskim slučajem, postoje dodatne bojazni. Naime, s obzirom na to da se Zagreb slično kao i Beograd razvija u skladu s privatnim interesima malog broja pojedinaca, po netransparentnim procedurama, praćen brojnim različitim kontroverzama i rutinskim ignoriranjem potreba i želja samih građanki i građana, a da bi 'Zagrebački Manhattan' kao i 'Beograd na vodi' trebala graditi ista tvrtka Eagle Hills - odmah smo bili istražili imaju li Zagrepčani i Zagrepčanke razloga strahovati od reprize beogradskog scenarija u dvorištu i na što bi trebalo paziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor iz Beograda temeljen na iskustvu odmah je ukazao na prijeko potreban oprez i što jači organizirani otpor kršenju zakonske i demokratske procedure zbog zgrtanja privatnog profita nauštrb javnog interesa i prostora.

Pritom je važno istaknuti da svi koji upozoravaju na probleme oko Bandićeva projekta napominju kako uopće nije sporno da prostor Velesajma treba dodatno oživjeti: dati mu neke nove funkcije u vrijeme kada njegova primarna funkcija ne zadovoljava suvremene potrebe, ali to treba učiniti kroz kombinaciju znanja, demokratizacije procedure planiranja i kroz namjeru da se zaista unaprijedi uporabna vrijednost tog prostora kroz pametno, oprezno, održivo i razvojno ulaganje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo