BUDUĆNOST GRADA / Arhitekti: 'Zagreb treba novi GUP'; Bandić: 'Kolege iz HDZ-a podržat će GUP najesen'

Udruge i građani najavljuju da će budno pratiti sve planove gradskih vlasti

25.2.2020.
22:00
VOYO logo

Dok se bruse izmjene GUP-a koje na dnevni red Zagrebačke skupštine ne mogu prije svibnja, arhitekti i arhitektice upozoravaju - potrebno je strateško planiranje grada.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ovo što gledamo uspoređuju s prvobitnom akumulacijom kapitala, arhitekt Otto Barić upozorava: ''Jednim malim klikom u GUP-u jedna mala parcela vrijednosti 1 dolazi do vrijednosti 10 ili 100. To nije logika planiranja, logika je da je dobrobit ukupnom društvu, a ne samo pojedincu“ .

Stoga bi bilo najbolje, kažu, napraviti posve novi dokument prema kojem se u Donjem gradu ne bi gradile javne garaže, a na Hipodromu za kontroverzni projekt Zagrebački Manhattan ne bi bilo mjesta. Kako ističe arhitektica Dinka Pavelić: ''Temeljna priča je da bi uza Savu trebala biti jedna zelena zona…već se više od 50 godina čuva u GUP-u i to je savršena 'zaliha' za rekreaciju, jedan Central park ako već koristimo te metafore New Yorka“.

Pozdravljaju to i iz oporbenih redova pa tako Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, napominje: ''Privatni interes nije nužno suprotstavljen javnom tijekom planiranja i donošenja GUP-a, ali ne smije biti isključivi pokretač planiranja kao što smo vidjeli. U tom cirkusu vidjeli smo da su se pojedinačni interesi gurali ispred javnih interesa“.

Renato Petek, nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini naglašava: ''Predlažemo da se krene s novim dokumentom, to znači odluka za stručne podloge, da se točno odrede kapaciteti, što nam treba za smjer gospodarstva, razvoj, stanovanje, zaštitu okoliša“.

"Njegov GUP, njegova briga" - zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uvjeren je da će dobiti potporu HDZ-a s kojim je u koaliciji i na lokalnoj i na nacionalnoj razini - unatoč ratu amandmanima koji je prije dva tjedna srušio GUP: ''Nije to gradonačelnikov GUP, GUP je abeceda razvoja grada… sad imamo 19 ruku, a kolege iz HDZ-a će najesen to sigurno podržati i neće biti nikakvih problema“.

Iz HDZ-a poruka je samo jedna – pričekajmo Bandićev prijedlog: ''Javnost mora biti upoznata sa svime, apsolutno struka mora reći što misli, to je jedan od bitnijih političkih dokumenata u Skupštini. Vidite da sve funkcionira kako što je funkcioniralo i do sada'', tvrdi Andrija Mikulić, predsjednik GO HDZ-a Zagreba.

Udruge, građani i građanke koji su zbog planiranih promjena GUP-a prosvjedovali, i to ne jednom, najavljuju da će budno pratiti sve planove gradskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo