stranac u hrvatskoj / Australac danas vodi Institut Ruđer Bošković, kaže: 'Volite crni humor kao i mi u Australiji. Doduše, vi nešto crnji...'

Pod njegovom palicom 'Ruđer' čeka ozbiljna infrastrukturna obnova. Projekt od 72 milijuna eura smjestit će ga na ljestvici uz mnoge znanstvene centre u EU

5.3.2022.
8:00
VOYO logo

On je istaknuti znanstvenik na području kemije s velikim međunarodnim ugledom. David Matthew Smith svoj doprinos znanosti trenutačno ostvaruje kao ravnatelj jedne od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj.

Rođeni Australac u ravnateljsku fotelju Instituta "Ruđer Bošković" prvi je put sjeo 2018., a sada je izabran na novo mandatno razdoblje od četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći hrvatski znanstveno-istraživački centar u njegovim je rukama. Računalni kemičar David Matthew Smith svoju bogatu karijeru iz Australije je premjestio na Institut Ruđer Bošković kada je prije više od 20 godina ovdje stigao na postdoktorat.

''Kultura, jezik, sve mi je bilo novo. Raditi na novom jeziku, to je stvarno bio dosta veliki izazov na jednu ruku na drugu ruku nije. Moj materinji jezik je engleski, engleski je jezik za znanost. Onda u komunikaciji sa znanstvenicima i kolegama u laboratoriju nije bilo toliko problematično'', kazao je David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvate vidi kao gostoljubive ljude spremne pomoći.

''Smisao za humor je nešto što mi se jako sviđa. Australci isto vole malo crni humor, ne toliko crn kao ovdje, ali to je nešto što se meni sviđa'', kazao je Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SERIJAL 'STRANAC U HRVATSKOJ' /

Kenijka je oduševljena životom u Hrvatskoj: 'Želimo podijeliti ljepote ove zemlje s ostatkom svijeta'

Image
SERIJAL 'STRANAC U HRVATSKOJ' /

Kenijka je oduševljena životom u Hrvatskoj: 'Želimo podijeliti ljepote ove zemlje s ostatkom svijeta'


A od kad je došao u Hrvatsku pa do danas - znanstvena scena ovdje je puno napredovala.

''Ulazak u EU je promijenio način našeg funkcioniranja.  Zapravo smo malo promijenili način kako radimo i meni se sviđa da sad radimo stvari koje su puno relevantnije za društvo nego prije 30, 20 godina. Naravno da može biti bolje, moramo biti svjesni da nismo svjetski prvaci u znanosti ali volim nas dosta usporediti sa Slovenijom koji su ušli u EU prije Hrvatske, a ja bih rekao da držimo korak s njima'', komentirao je Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme njegovih početaka na Institutu, stranci su se mogli prebrojati tek na prste jedne ruke. Danas ovdje radi 60 stranih znanstvenika - i veliko je to bogatstvo, znaju kolege.

''Ja sam se s njim jako našla kao na početku svoje karijere kao netko tko mi je trebao sa međunarodnim iskustvom tko mi je mogao dati dobre savjete kako krenuti dalje u međunarodne projekte'', rekla je Maja Dutour Sikirić, voditeljica laboratorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Omogućava zapravo ono što jest bit znanosti, a to je micanje državnih granica, micanje granica kontinenata jednu povezanost internacionalnu koja se zapravo podrazumijeva u znanosti oduvijek'', izjavila je Danijela Barić, računalna kemičarka.

I pod njegovom palicom - Institut čeka ozbiljna infrastrukturna obnova. Projekt vrijedan 72 milijuna eura smjestit će ovaj kampus na ljestvici uz mnoge znanstvene centre europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo