Analiza političkog analitičara / Autoritet Vlade može se usporediti s krajem socijalističkog razdoblja: 'Zbog nervoze, Plenković će samog sebe otjerati'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Plenković je učinio ono što se od dolaska na čelo HDZ-a nije usudio raditi - obračunao se s frakcijama u stranci koje su protiv njega

5.6.2018.
12:48
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Andrej Plenković jučer je na Predsjedništvu HDZ-a Davora Ivu Stiera i Miru Kovačarazriješio dužnosti političkog i međunarodnog tajnika HDZ-a. Hladno. Potez je to premijera koji podsjeća na prošlogodišnju situaciju kada je smijenio Mostove ministre. Plenković je, dakle, ovoga puta krenuo u svojevrsni obračuna sa unutarstranačkom opozcijom koju su Stier i Kovač predvodili.

Što ovi potezi zapravo govore o premijer u i njegovoj budućnosti? Politički analitičar Ivan Rimac kazao je u razgovoru za Vijesti.hr kako Plenković ovime pokazuje svoju nervozu jer mu je pozicija uzdrmana nakon afere Hotmail. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je u ovom trenutku ostao jedini na udaru nakon te afere. Upravo zbog toga u ovom trenutku pokazuje nervozu i na neki način pokazuje u kojoj mjeri je on u stvari sada osjetljiv na bilo kakve udare, pogotovo iz vlastite stranke", kazao je Rimac.

Tvrdi kako je Plenković učinio ono što se od dolaska na čelo HDZ-a nije usudio raditi - obračunati se s frakcijama u stranci koji su protiv njega. "Dosad se on ustvari vrlo oprezno odnosio prema različitim frakcijama, pogotovo desnoj. Pokazalo se da je upravo ta njegova opreznost dovela do izvjesne diferencijacije u odnosu na stare kadrove koje ga nisu olako prihvatili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavila se nova struja njegove generacije i njegovog vala koja se izdvojila iz njegove dominantne struje i sada je praktički računao na dvije skupine. One koji su usmjereni na dominaciju HDZ-a i zauzimanje društvenih pozicija, u odnosu na one koji su sada jasnije ideološki orijentirani prema desnijem stavu", kazao je Rimac.

Svojim političkim potezima Plenković, pak, ne pokazuje samo nervozu. Naime, premijer je više puta istaknuo kako je HDZ demokratska stranka koja nema problema s demokracijom, no unutarstranački obračun jasno ukazuje na činjenicu da Plenković skreće u jedan oblik autokratskog vođenja stranke, koji je daleko od demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da mu takav način vođenja stranke ne ide u korist vidjelo se još tijekom 18. Općeg sabora HDZ-a na kojem je Stier uputio jasnu kritiku Plenkoviću. Rimac tvrdi kako je Slična situacija i u SDP-u koji na jednak način pokazuje sve slabosti svog lidera. 

"Upravo to je sada logika, jedino što u HDZ-u imamo jasnije struje. Jednu dominantnu kojoj je svejedno koja je ideološka poruka, glavno je da osvoje vlast i imaju dominaciju. Ako uzmemo ono što čini veličinu HDZ-a, tj. opsežnost stranke u pogledu članstva i biračkog tijela, taj oblik klijentelizma je dodirnuo Stier i time se opasno, da tako kažem, suprotstavio stilu na kojem je HDZ živio. Čini mi se da je taj žalac koji je upotrijebio prema HDZ-u bitno jači i teži nego što je bio onaj na osnovu kojeg se izdvojio u posebnu struju, nakon što je narušena suradnja s katoličkom crkvom u Hrvatskoj", kazao je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stier se, osim premijerovog kritičara, ističe i kao potencijalni predsjednik HDZ-a. Ako se Stier odluči postati novi šef HDZ-a šasne su mu, tvrdi Rimac, velike. "On jedini potencijalni kandidat za predsjednika stranke u slučaju da Plenković ode ili mu bude izglasano nepovjerenje unutar stranke, ili da padne Vlada zbog različitih problema. U tom slučaju bi se Stier pojavio kao potencijalni kandidat.

Hoće li to za HDZ i državu značiti dobro ili loše, ovisno kako gledate ideološke pozicije Davora Ive Stiera. S jedne strane imate Plenkovića koji nema autoriteta reagirati na revizionistička zastranjivanja u pogledu fašističke prošlosti, s druge strane imate Stiera koji te probleme uopće ne može vidjeti niti shvatiti i koji se ne može staviti u kontekst europskog, vrlo jakog stava u pogledu fašizma", objašnjava Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je onda budućnost Plenkovića? Njegov način djelovanja i odnosa prema medijima, ali i političkim protivnicima, podsjeća na Zorana Milanovića te bi njegova politička karijera mogla završiti na isti način.

"Izvjesno je da će se Plenković u svom gardu koji je neprijateljski prema medijima, što je jedan od ključnih problema za kasniju popularnost u predizbornom procesu, toliko istrošiti da će biti spreman sam otići s političkih pozicija unutar HDZ-a i države kao što je otišao i Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se to dogoditi prije kraja mandata ili će Plenković uspjeti izgurati mandat do kraja to je pitanje konstelacije političkih i unutarstranačkih pritisaka koji se počinje sve više bojati scenarija kakav je bio s Tomislavom Karamarkom, a mogućnost je da opet uđu u uregntnu situaciju u kojoj se spašavaju živu glavu i opstanak stranke na nekakavim narednim izborima i upravo zato je krenulo to diferenciranje, ustvari ostavljanje ili pozicioniranje nekih drugih političara unutar stranke, pa i obrambeno reagiranje Andreja Plenkovića da mu takvi kandidati koji su mu alternativa ne bi otežavali još više situaciju pokušaja da dođe do kraja mandata", kazao je Rimac.

No to nije jedina poveznica Plenkovića s Milanovićem. Rimac tvrdi kako Plenković radi je isto što je i Milanović radio - u vodstvo stranke uvodi ljude koji nemaju karakater i ideje i koji su poslušni, a završit će sa sklopom ljudi koji neće imati nikakvu atraktivnost za nekakve buduće izbore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičar također smatra kako je autoritet Vlade nizak te da se može usporediti s krajem socijalističkog razdoblja kada komunistička vlast nije mogla ništa.

"Taj autoritet se toliko srozao da praktički ne možete funkcionalno voditi državu. To bi se moglo dogodit i ovdje. Tada će doći do jedne ozbiljne erozije ne samo ugleda HDZ-a, nego općenito erozije političkog sustava koji će prijetiti time da se ozbiljno zaljuljaju temelji države. To će otvoriti i cijeli niz karizmatsko-kriznih stranka koji idu sa ovakvim populističkim brzim rješenjima i stvaraju prostor da zadobiju još više glasova nego imaju sada. To sve vodi jednom prilično crnom scenariju ne samo za Plenkovića nego i političke elite. Ako tome dodamo nesuvislo ponašanje predsjednice koja ne shvaća zašto je na funkciji na kojoj se nalazi, tada se možemo pitati kako će izgledati naredni mjeseci", zaključuje Rimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo