'NIJE MI SE POGODOVALO' / Bačić odgovorio Milanoviću zbog upisa u Ratnu školu: 'Bilo bi odlično kad bi mi se pridružio'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odbacuje tvrdnje da je u Ratnoj školi "oteo mjesto" koje pripada vojnicima

3.10.2022.
15:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u nedjelju, komentirajući upis saborskog zastupnika HDZ-a Ante Bačića u Ratnu školu, da je to kazneno djelo jer u Ratnoj školi nema mjesta za saborske zastupnike, koji su po definiciji državni dužnosnici. Predsjednik je najavio da će mu zabraniti ulazak u vojarne.

Bačić je za Tportal poručio da ne namjerava odustati od dodatne edukacije te pozvao predsjednika da mu se slobodno pridruži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao i u većini slučajeva dosad, predsjednik ekstenzivno shvaća svoje ovlasti i ekstenzivno tumači zakone. Ne vjerujem da će posezati za odlukama poput zabrane ulaska u vojarne, dapače bilo bi odlično kada bi mi se predsjednik pridružio na edukaciji u Ratnoj školi. Bilo bi primjereno da izdvoji malo vremena da sazna više o sustavu obrane. Možemo učiti zajedno", kazao je Bačić.

On ustraje u tvrdnji da u njegovu upisu u Ratnu školu, odlukom ministra obrane Maria Banožića na prijedlog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, nema ništa sporno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Novi gadan okršaj /

Banožić Milanoviću: 'Neka u vojne objekte zabrani ući svojima koji ih koriste za relaksirajuće aktivnosti'

Image
Novi gadan okršaj /

Banožić Milanoviću: 'Neka u vojne objekte zabrani ući svojima koji ih koriste za relaksirajuće aktivnosti'

"Predsjednik tumači Zakon o službi u Oružanim snagama koji se odnosi na djelatne vojne osobe, a 'vanjski' polaznici, poput stranih državljana ili zaposlenika vatrogasnog sustava, policije, Crvenog križa i drugih institucija, upisuju se temeljem Zakona o obrani i odlukom ministra", tvrdi Bačić.

Odbacuje tvrdnje da je u Ratnoj školi "oteo mjesto" koje pripada vojnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska vojska nema svake godine potrebu za izobrazbu desetaka brigadira koji bi se promaknuli u činove generala. Nikome nisam uzeo mjesto i nije mi se pogodovalo", kaže Bačić.

Smatra da je njegova dužnost, kao i odgovornost, dodatno se educirati ako za to postoji prilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dapače, ovakav oblik vojno-civilne izobrazbe preporučljiv je za sve službenike i dužnosnike koji se bave obrambenom i sigurnosnom tematikom, bez obzira na instituciju iz koje dolaze, jer u svom radu dolaze u kontakte s osobama u sličnom položaju iz drugih država. Sve članice NATO-a imaju svoje vojne škole, a kada Hrvatsko vojno učilište preraste u Sveučilište obrane i sigurnosti, naš cilj mora biti da što više dužnosnika i službenika iz sustava domovinske sigurnosti prođe ovaj oblik edukacije", zaključuje Bačić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo